Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pustite korijenje i vratite svoju istinsku snagu

Sensina suradnica, kineziologinja Ana-Marija Jagodić Rukavina, davno je otkrila da tijelo ne možemo dovesti u ravnotežu, ali ni razvijati se kao osoba, ako nam je životna energija oslabljena negativnošću koja dolazi iz uma. Negativne ...

 ilustracija Izvor: Shutterstock

Bespomoćnost i nedostatak povjerenja

Raditi s ljudima za mene je najveći blagoslov, ali i izazov. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, uvidjela sam da svi tragamo za nečim. Ta nam potraga može biti velika pozitivna motivacija na životnom putu, ali ovisno o karakteru i pogledu na svijet, može dovesti do depresivnih stanja i bezizlaznih teških situacija, pri čemu zauzimamo stav kao da nema pomoći i kako je potraga besmislena.

Poput djeteta koje je stalno znatiželjno i time hrani svoju potrebu za napretkom i učenjem, ja biram svakog čovjeka kao svoga učitelja, a najveći izazov predstavljaju mi oni koji imaju bespomoćan stav i manjak povjerenja.

Taj stav je odraz načina odrastanja, odnosa unutar obitelji, nezadovoljenih emocionalnih potreba i nemogućnosti spajanja sa svojom izvornom snagom. Takvi ljudi obično počinju raditi na sebi tek kad im je zdravlje narušeno.

Blokade u zdjeličnom predjelu

Što smo stariji i zreliji, to više mislimo da nemamo vremena za istraživanje poput znatiželjnog djeteta i polako se odvajamo od svoje izvorne snage. Takvo se uvjerenje, kao i mnoštvo drugih negativnih misli, energetskom vibracijom prenosi na naše stanice koje se tom energijom hrane. Negativne posljedice tog procesa najprije se očituju u zdjelici, donjem dijelu leđa, kukovima, gdje se, u energetskom smislu, nalazi izvor naše snage.

Svojim načinom življenja i uvjerenjima taj izvor nerijetko zablokiramo. Ovo područje postaje osiromašeno dotokom hranjivih tvari, što ujedno ušutkava i oslabljuje naš unutarnji glas – vodstvo u nama koje se opire načinu života koje nam je nametnulo društvo. Usporena cirkulacija te smanjena pokretljivost zdjelice i stopala vrlo brzo uzrokuju tegobe s leđima, prostatom, menstruacijskim ciklusom, probavom, mokraćnim mjehurom..

Nakon što je um na ovaj način zablokirao tijelo i zaustavio prirodni protok energije, naše tijelo bolovima i tegobama šalje natrag poruku umu da postoji potreba za promjenom. Bolovi i smetnje zapravo su potreba znatiželjnog djeteta, koja je i dalje prisutna u nama, da ponovo oživi i spoji se s fizičkom, emocionalnom, mentalnom i duhovnim razinom postojanja. Bolovi su prilika da osvijestimo tu potrebu.

Postojanje koje se proteže izvan materijalnoga

Nekima je ovo teško razumjeti jer tijelo putem svojih osjetila može percipirati samo dimenziju fizičkog, vidljivog, opipljivog. Da upitate ribu gdje završava svijet, ona bi, zbog ograničenosti osjetila i medija u kojemu obitava, rekla da ne postoji ništa više iza površine vode. Znamo da nije tako, stoga otvorite svoj um i osvijestite da je nama materija ono što je ribi voda.

Da bismo spoznali razinu postojanja koja se proteže izvan materijalnoga, moramo i možemo razvijati svoja osjetila. Kako bismo u tome uspjeli, važno je biti otvorena uma, ali nikad ne izgubiti korijene, tj. prisutnost i povezanost sa sobom te ujedno i sa Zemljom čiji smo neodvojiv dio.

Odbacivanje uzemljenosti i zanemarivanje tjelesnosti

Danas više nego ikad, čovjek se, zahvaljujući dominaciji uma, odcijepio od Zemlje, svojeg staništa. Zaboravljamo da naše tijelo dijeli vibraciju sa Zemljom. Odbacivanjem uzemljenosti, tj. kontakta sa Zemljom i zanemarivanjem tjelesnosti, zapravo gubimo komunikaciju i spoj s površinom koja nas održava u životu.

Vjerujem da i Zemlji nedostaju naši korijeni, naša uzemljenost i prisutnost. Odvajanjem od Zemlje, neusklađenošću s njezinim prirodnim ciklusima i pretjeranim crpljenjem njezinih resursa narušava se prirodni balans energetskog toka.

Naš odnos prema tijelu odražava se na Zemlju

Trebamo živjeti u skladu s prirodom jer smo od nje neodvojivi. Način na koji tretiramo tijelo odražava se na Zemlju – kad smo toksični i neprisutni, odvajamo se od Zemlje, a to narušava cjelokupnu ravnotežu ekosustava u kojemu živimo. Pritom se narušava i naše zdravlje koje ne može opstati bez Zemljine energije.

Njome se hranimo kao što se ona hrani nama. Budući da smo energetska bića, u spoju sa Zemljom se čistimo, baš poput munje koja udari o tlo. Ta energija služi za zemljani naboj. Dakle, energiju možemo stvarati i primati, ali je moramo i izbacivati da bi se stvorio prirodni protok pa je zato važno naučiti kako se uzemljiti.

Korijenska energija

Bez pokreta koji pridonose uzemljenju nema pravilnog protoka kroz naše više energetske centre, a to se može manifestirati ponašanjem poput paranoje, agresije, netrpeljivosti, nedosljednosti, naglih promjena raspoloženja...

Rad na korijenskoj energiji možete shvatiti kao trening za stopala, noge i zdjelicu. Te vježbe, međutim, moraju biti povezane s disanjem te ih treba izvoditi s potpunom prisutnošću. Temelje se na buđenju i osvještavanju fizičkih dijelova tijela koji pripadaju prvoj čakri.

Vježbe za stopala koje djeluju na čitav organizam

Redovitim vježbanjem mogu se ukloniti fizičke manifestacije poremećenog toka energije, poput bolova u leđima, psihičke nestabilnosti, umora, konstipacije, seksualne disfunkcije i sl.

Mješovita grupa

Vježbe su jednostavne i omogućuju nam da se hrabro i pouzdano suočimo sa svim životnim situacijama. Posebno su korisne kad se uče i izvode u mješovitoj grupi muškaraca i žena. Naime, kao što je potreban spoj i balans unutar nas samih, tako nam je potreban i energetski spoj s bićem drugog spola, što doprinosi cjelokupnoj ravnoteži muške i ženske energije u prirodi.

Dopustite da čista energija Zemlje uđe u vaš život. Ona će vam donijeti osjećaj sigurnosti, tako jednostavan i prirodan kakav nikad ne možemo stvoriti naprezanjima vlastitoga uma.

Želite li iskustiti uzemljenje koje donosi ravnotežu, mir i zdravlje, dođite na radionicu Spoj, temeljenu na metodi Body Healing Story koja spaja ljekovita svojstva glazbe, pokreta i misli s ciljem dovođenja tijela u prirodnu ravnotežu.
Više doznajte na pbs.com

Pročitajte i:

Vježba za buđenje prve čakre

1, 2, 3. čakra - sjedište ženskoga zdravlja

Najnovije