Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Simbolika i rituali za početak proljeća

Proljeće je vrijeme novih početaka. Trijumf svjetla i vrijeme sadnje, kako doslovno, tako i metaforički. Planiranja novih pustolovina te buđenja vjere u snove koji nas tjeraju da žudimo za novim, netaknutim u našem životu. Proslavite ...

 žena proljeće priroda Izvor: Shutterstock

Vrhunac energije stvaranja

Sada je vrijeme za nova poznanstva, životne promjene, trudnoću, istraživanje duhovnog svijeta, novu ljubav – ovo se može odnositi na ljubav prema sebi, ne nužno prema nekom drugome.

U prirodnim tradicijama na prvi dan proljeća slavi se doba plodnosti i buđenja božice i boga nevinosti i stvaranja. Prvi dan proljeća označava trenutak u kojem su energije stvaranja novog najjače, jer se povećava svjetlost prirode.

Proljeće je vrijeme velikih slavlja u mnogim kulturama. To je doba godine kada počinje sadnja, kada ljudi ponovo mogu uživati na svježem zraku i kada se opet možemo povezati sa zemljom nakon duge i hladne zime.

Ostara - doba preporoda

Kada proljeće dosegne svoju središnju točku, noć i dan su u savršenoj ravnoteži i svjetlost se povećava. Mladi bog Sunce tada slavi svoj sveti brak s mladom nevinom božicom, koja zanese. Za devet mjeseci ona će opet postati Velika Majka. To je doba plodnosti, novog rasta i novorođenih životinja. Prvi dan proljeća (doba pojačanog nataliteta) zove se i Ostara, blagdan Eostre, saksonske mjesečeve božice plodnosti (odatle dolazi riječ estrogen, čiji su simboli bili jaje i zec). To je ujedno i blagdan božice Afrodite, božice Venere, božice ljubavi, ljepote, seksualnosti, plodnosti i umjetnosti. 

Mnogi slave Ostaru kao doba preporoda, tjelesnog i duhovnog. Uzmite malo vremena da proslavite novi život u prirodi - prošećite parkom, lezite u travu ili napravite mali izlet na neku planinu i primijetite novi početak svega oko vas - biljaka, cvijeća, kukaca i ptica te proslavite mijenjanje ciklusa. Sadnja je također vrlo popularna aktivnost na ritualima Ostare, ali je to ujedno i svakodnevna, svjetovna aktivnost u doba proljeća. Sjemenke su simbol plodnosti - one su izvor novog života koji nam omogućava da pratimo čudo rasta iz dana u dan.

Pozdrav proljeću

Priuštite si kupku za pročišćavanje. Zamislite da se nalazite u moru sveg stvaranja. Zapalite mirisni štapić po vlastitom izboru i tri bijele svijeće.

Okrenite se prema istoku, mjestu izlaska Sunca, te ga pozdravite riječima:

“Pozdravljam element zraka, izvor jasnoće i nadahnuća. Neka me bića zraka okruže jasnoćom snova“.

Potom se zamislite u polju zelenog žita koje se savija pod vjetrom. Pomirišite zrak i obratite pozornost na svježinu proljeća. Možda ćete zaista osjetiti nježan nalet vjetra ili vidjeti kako plamen svijeće treperi dok vas element zraka okružuje.

Zatim se okrenite prema sjeveru, mjestu tajni i uzemljenja. Pozdravite sjever sljedećim riječima:

“Pozdravljam element zemlje, izvor plodnosti, kreativnosti i snage. Neka me bića zemlje okruže snagom i duhom koji njeguje.“

Može vam se pritom ukazati neka životinja, a to je obično vaš totem ili životinja moći. Zamislite je kako sjedi pored vas dok je milujete. Osjetite njezinu blizinu. Ona je uvijek uz vas, ali je niste uvijek svjesni.

Sada sjednite na mjesto koje se nalazi između istoka i sjevera te uzmite olovku i papir. Zapišite sve što vam padne na pamet, bez preispitivanja i procjenjivanja. Samo pišite. Sjetite se onoga za čime istinski žudite, kreativnosti koju ste izgubili ili ljubavi kojoj težite.

Dozvolite si osjećati. Možete i leći te meditirati umjesto da pišete.

Kada završite, izgovorite nekoliko riječi zahvalnosti elementima zraka i zemlje te ih s ljubavlju pošaljite natrag na mjesto s kojeg su došli. Zahvalite svojem životinjskom prijatelju te i njega pustite da ode. Triput duboko udahnite i izdahnite sa zahvalnošću.

Prije nego što napustite prostoriju, ugasite svijeće jer je element vatre nepredvidljiv, a zatim pojedite lagani obrok kako biste se uzemljili.

Izvor: elephantjournal.com