Zašto dermatolozi savjetuju mijenjanje jastučnice svakih nekoliko dana

Uz korištenje proizvoda kojima je istekao rok trajanja, ne skidanje šminke prije spavanja i vježbanja, nedovoljan unos vode, rijetko čišćenje kistova i četkica, postoji još jedna beauty navika koja šteti koži lica

Shutterstock

Jedna od najštetnijih navika za našu kožu je nedovoljno često mijenjanje posteljine. Naime, Američka dermatološka akademija (AAD) preporučuje mijenjanje jednom tjedno, a dermatologinja Hadley King tvrdi da bismo jastučnice trebali mijenjati i češće, čak dva do tri puta tjedno. Možda jastuk i izgleda potpuno čist, ali na njemu su skrivene čestice prljavštine koje su čitavu noć u bliskom kontaktu s kosom i licem.

"Kada legnete u krevet, kontaminirate svoju posteljinu mrtvim stanicama kože (oko 50 milijuna dnevno), znojem, šminkom, losionima, kosom i svime što ste pokupili tijekom dana, od peludi i dlaka kućnih ljubimaca do gljivične plijesni i čestica prljavštine do bakterija i virusnih čestica", kaže dr. King. "Mrtve stanice kože i znoj hrana su za grinje, privlače ih u vaš krevet i pomažu im da se razmnože, a one pogoršavaju alergiju i astmu'', zaključuje dermatologinja. Tako povećavate rizik od iritacije kože i infekcije, a ako je vaša koža sklona aknama, posebno biste trebali obratiti pažnju na mijenjanje jastučnice.

Kako tvrdi dr. King, na istoj jastučnici spavajte maksimalno tjedan dana i to samo ako uklanjate šminku prije spavanja, svake noći idete leći s čistom kosom te nemate probleme s kožnim alergijama. U suprotnom, jastučnicu mijenjajte tri puta na tjedan, čak i ako vam se na prvi pogled čini savršeno čistom.

Dodatan savjet: Svilene jastučnice manje upijaju vlažnost iz kože, smanjuju 'zgužvanost' lica, odnosno stvaraju manje bora, bolje su rješenje za osjetljivu kožu lica jer je manje nadražuju

Izvor: wellandgood.com