KOSA - OGLEDALO UNUTARNJEG STANJA ŽENE: Kako očuvati zdravlje kose iznutra na Sensa x Harkontroll pop-up eventu

Kosa je ogledalo zdravlja, potvrdile su naše sugovornice na Sensa x Harkontroll pop-up eventu ususret Danu žena na kojem smo govorile o prevenciji opadanja kose, čimbenicima alopecije te njezi i dodacima prehrani koji je čuvaju

Robert Gašpert

Kosa, simbol ženstvenosti, snage i zdravlja, utječe na samopouzdanje i identitet žene, a naši nas životni odabiri približavaju većem 'miru' s njom. Tijekom života estetika (p)ostaje važna stavka našeg izgleda, ali često joj prkose razni hormonalni i zdravstveni disbalansi koje mnoge žene 'proživljavaju' kroz slabljenje i opadanje kose. Stres i lifestyle također su važan okidač promjena. Kako postići ravnotežu, holistički brinuti o kosi i zašto je s njegom važno započeti iznutra, razgovarali smo na panelu 'Moja kosa - ogledalo unutarnjeg stanja žene'  održanog u hotelu Canopy by Hilton u kolaboraciji s platformom Um. Tijelo. Zdravlje i brendom Hårkontroll - inovativnim  švedskim konceptom za zdravu i lijepu kosu.

Hårkontroll svjetski je poznata i znanstveno utemeljena linija proizvoda namijenjenih zdravlju i ljepoti kose izvana i iznutra, a svaka od uzvanica u svome goodie bagu dobila je i vrijedan dodatak prehrani Hårkontroll. Linija sadrži dokazano djelotvorne suplemente koji u svom sastavu sadrže nutrijente koji doprinose boljoj kvaliteti kose i korijena te potiču rast, a smanjuju opadanje kose. Hidratantni sprej, maska te šampon i regenerator djeluju na čvrstoću, hidrataciju i ljepotu kose izvana. Iza svih proizvoda stoje klinička ispitivanja i potvrde zadovoljstva brojnih korisnika.

Robert Gašpert  Premium proizvodi Hårkontroll sadrže nutrijente namijenjene zdravlju korijena kose za žene i muškarce, a bazirani su na višegodišnjim znanstvenim istraživanjima švedskih stručnjaka

S naglaskom na zadovoljstvo zdravljem, a naposljetku i izgledom kose, i ovog puta temi kose smo pristupili sveobuhvatno. Glavna urednica Sense Izabela Vrtar ugostila je zanimljive žene, svaku sa svojom pričom, osobnom i vrijednom dijeljenja: dr. sc. Željanu Bolanču iz Poliklinike Bolanča, opernu pjevačicu Sandru Bagarić, hair stilisticu Evelin Benković i grafičku dizajnericu Valentinu Toth. Otvorile smo temu alopecija, kvalitetne prehrane i ključnih dodataka prehrani za zdravlje kose, emotivnog i psihološkog aspekta gubitka kose ili gubitka njezine kvalitete. 

Tijekom razgovora punog duha, u podržavajućem ženskom okruženju, brojne su uzvanice prepoznale i vlastite izazove s kosom te dobile savjete o njenoj njezi iznutra i izvana! Jer kosa uistinu jest ogledalo unutarnjeg stanja žene. 

Robert Gašpert 

Robert Gašpert 

Robert Gašpert 

Dr. Željana Bolanča 

Dermatovenerolog, vlasnica Poliklinike Bolanča, objasnila je koliko je važno na zdravlje vlasišta gledati holistički te djelovati iznutra i izvana. 

Dobre životne navike, kao što se odražavaju na koži, vide se i na kosi. Ono što jedemo, stres, kao i posvećenost njezi - sve to utječe na izgled i zdravlje naših vlasi. Za dobru kvalitetu kose potreban je dovoljan unos proteina, a da bi se uopće stvarala dlaka i bila zdrava jedni od ključnih elemenata su željezo i vitamin C. Svaka vlas, svaki folikul zapravo je poput malog organa, antene koji nas povezuje s okolinom i preko nje osjećamo i stres. Stres nam narušava i mikrobiom crijeva, što se također odražava na našu kosu, odnosno na količinu nutrijenata koji će do nje doći, stoga je vrlo važno obratiti pažnju na ono što svakodnevno unosimo u organizam i kako 'hranimo' svoj mikrobiom. S kosom je važno biti strpljiv, za svaki dodatak prehrane koji unesete u organizam, bit će potrebno 3 do 6 mjeseci kako biste vidjeli rezultat. I naravno, valja pripaziti na osnove - ne fenirajte mokru kosu, prosušite je prije toga; ljeti je nakon kupanja u moru obavezno isperite i zaštitite preparatima protiv UV zračenja; neka vam njega kose postane omiljena rutina - posvetite se sebi jer to će na kraju dana također smanjiti hormon stresa kortizol i dobro djelovati na cjelokupno stanje organizma. 

Robert Gašpert 

Valentina Toth

Grafička urednica u Adria Mediji Zagreb, javno je progovorila govorila o svom stanju o kojem se još uvijek nedovoljno govori – androgenoj alopeciji.

Androgena alopecija nasljedni je gubitak kose pod utjecajem muških spolnih hormona, dominantno testosterona, koja je specifična po tome što kosa opada u području tjemena. Uz to, imam i policistične jajnike zbog kojih je razina testosterona povećana. Dijagnozu sam dobila s 20 godina i od tada se sve svodi na traženje ravnoteže između toga da mi je razina testosterona dovoljno niska kako mi kosa ne bi ispadala, a da me ta niska razina hormona ne baci u depresiju i pad libida. Društvo nam je takvo da ćelave muškarce doživljavamo šarmantnima, nitko ih neće u čudu gledati na ulici, dok proćelavu ženu hoće. I to, također, ima psihološki utjecaj. Još uvijek tražim pravu formulu. Zadnjih pola godine mi je kosa u dobroj fazi i ne ispada. Trenutno isprobavam nove lijekove i dodatke prehrani koje do sada nisam pila, ali mogu zamisliti trenutak kad ću odustati od terapije i da, pribojavam ga se. Je li vrijeme za periku? Nije još… Na koncu, volim svoju kosu, sjajna je i njegovana te jako pazim na njezinu njegu.

Robert Gašpert 

Sandra Bagarić

Operna pjevačica i glumica, prepoznatljivo lice kazališta 'Komedija', opisala je svoj odnos s kosom kroz godine, kroz emotivno i zdravstveno stanje te ono vanjsko - koliko o njoj brine.

Čista i njegovana kosa ukras je svake žene. Imam tu sreću da se kroz teatar često igram s bojama, frizurama, perikama, ali i dovoljno vremena posvećujem svojoj kosi. Usred nekih životnih nezadovoljstava donijela sam i loše odluke vezano uz kosu, pa sam se tako jednom slučajno sama obojila u ljubičasto. Sada, uz dobru hair stilisticu, koja mi kaže da prespavam nakon što se poželim ošišati na kratko u stresnim situacijama, donosim bolje odluke. Većih problema s kosom imala sam nakon trudnoća, počela sam dobivati zaliske i to sam uspješno rješavala dodacima prehrani, a rezultati su se vidjeli nakon šest mjeseci. Sada kad mi je kosa sijeda, vlasi su suhlje, tvrđe i teže za uređivanje, potrebna joj je snažnija njega zbog čega jednom tjedno odlazim u salon. Trenutno sam zaljubljena u ovu medenu boju i uvjerena - skida mi godine...

Robert Gaašpert 

Evelin Benković

Hair stilistica, vlasnica studija Evelin, smatra kako su žene danas vrlo informirane, a razina osvještenosti o njezi kose sve veća. 

Kosa je moja velika ljubav čitavog života što i svakodnevno svojim klijenticama nastojim prenijeti. Neke od njih su se 'odljubile' od svoje kose, često zbog emotivnih situacija u kojima se nalaze ili zbog krivog tretiranja. Primjećujem i dosta 'izgladnjele kose', dugogodišnja nepravilna prehrana definitivno se odražava na vlasi. Prevencija je tu imperativ. Uz uravnoteženu prehranu, važno je koristiti kvalitetne preparate za njegu i odvojiti vrijeme za sebe - za odlazak frizeru, ali i za kućnu njegu. Za duboku hidrataciju predlažem vam da odvojite jedan dan u tjednu, primjerice subotu navečer - stavite masku na suhu kosu, dodajte u nju nekoliko kapljica ulja, zavežite je u maramu ili svilenu jastučnicu i operite sljedećeg jutra.

Robert Gašpert 

Zahvaljujemo našim sugovornicama na iskrenim i emotivnim pričama, a još mnogo toga zanimljivoga rekle su pred mnogobrojnim gošćama koje su sa zanimanjem pratile temu iz publike. Među njima su bila i mnoga prepoznatljiva lica poput voditeljice i novinarke Marije Grigoryan Vučković, food blogerice i influencerice Maje Brekalo, vlasnice Garderobe Ane Ivančić te mnogih drugih žena kojima je važna kvalitetna briga o zdravlju.

Sensa pop up event okuplja community snažnih žena iz različitih poslovnih sfera, autentičnih osobnih afiniteta u vezi s relevantnim temama - briga o sebi i zdravlju i veselimo se otvaranju novih, važnih tema za svaku ženu.

Kako nam je bilo na Sensa pop-up eventu pogledajte u galeriji:

Robert Gašpert Sensa x Harkontroll pop-up