PROMJENA U EVOLUCIJI KAVE: Kavoljupci sve više posežu za alternativama kravljem mlijeku, evo koja je najbolja

Sve više ljudi kavu više ne pije s kravljim mlijekom, a sad je konačno i poznato koja je biljna alternativa najbolji izbor. A dogodila se i jedna velika promjena u evoluciji kave, posebice među iGeneracijom kavopija

Shutterstock

Čak 32% ljudi pije biljno mlijeko, što je za 10% više u odnosu na brojke iz 2021. godine. Brojne intolerancije i alergije na životinjsko mlijeka, okretanje vege prehrani, briga za okoliš i sl., neki su od najčešćih razloga što sve više ljudi odlučuje kravlje mlijeko zamijeniti nekim biljnim alternativama poput bademova, sojinog, zobenog, rižinog i sl. U ponudi koja je sve raskošnija, nije jednostavno odabrati idealnu zamjenu, no znanost je, ipak, potvrdila kako je sojino mlijeko na vrhu liste najboljih kada su u pitanju sve popularnije mliječne alternative. Razlog je, između ostalog, i njegov snažniji okus u usporedbi s drugim biljnim napicima, ali i iskoristivost kalcija. Naime, najveća zamjerka alternativnim napitcima upravo je u tome što su, u usporedbi s kravljim mlijekom, siromašniji kalcijem. No, ne i sojino mlijeko, jer se kalcij i ovog biljnog mlijeka apsorbira 75% bolje, čak i u usporedbi s klasičnim mlijekom. I ne manje važno, sojino mlijeko ne sadrži kolesterol, lako je probavljivo i sadrži veću količinu željeza i vlakana.

'Ajmo na kavu!', uobičajen je poziv kojim počinju svi oni prekrasni trenuci koje želimo podijeliti s dragim ljudima, pa je taj magičan napitak već odavno prerastao svoju primarnu svrhu i postao puno više od uobičajenog jutarnjeg rituala za razbuđivanje. No što ako svoju kavu pijemo s mlijekom, a ne želimo da to bude kravlje? Srećom, novi trend prepoznali su najbolji caféi, pa za svoje goste u ponudi imaju i biljne alternative. Iako je Café Latte, fini espresso s više mlijeka i uz dodatak mliječne pjene, još uvijek najpopularnija kava i delikatesa u kojoj se uživa polako, raste popularnost i ledenih kava, osobito u ovo doba godine kad u napicima tražimo i osvježenje. Novo u ponudi McCafé-a je Irish ledena kava – tako osvježavajuća i hladna! Po želji vam ju mogu pripremiti u beskofeinskoj verziji ili sa sojinim mlijekom.

promo 

Sve se mijenja, ali ona dobra stara navika da se uz kavu događaju sve ključne stvari u našim životima uvijek ostaje ista. Još otkad je neimenovani pastir iz Jemena primijetio da su njegove koze poprilično živahne i zadovoljne nakon što pojedu crveno-smeđe bobice, a isti učinak primijetio je i na sebi, kava je – malo po malo – postala naš 'light motiv' dana. Da, kava se razgranala i nije nimalo neobično da u njoj uživamo u raznim oblicima i količinama. No svatko od nas traži taj neki poseban 'šmek', ono nešto što čini razliku i zbog čega je baš određena kava naš favorit. McCafé kava radi se prema jedinstvenoj recepturi od uvijek svježe mljevenih zrna 100% arabica kave. To doprinosi punini okusa i kremastoj strukturi, kojoj ne mogu odoljeti ni najveći kavoljupci.

Posljednjih godina postali smo osvješteniji o važnosti brige za okoliš. Način na koji se uzgajaju naša omiljena zrna arabice, postaje ključan kriterij za osviještene potrošače. Čak 88% njih preferira brendove koji imaju pozitivan ekološki i društveni učinak. Ta spremnost na ulaganje u održive i etičke proizvode te suradnja brenda s organizacijama koje djeluju u skladu s prirodom, definitivno utječu na odluku potrošača o kupnji, a onda i o tome koju će kavu konzumirati. Tako McCafé kava nosi certifikat Rainforest Alliance, što znači da je uzgojena na plantažama koje poštuju stroge standarde koji se odnose na prava radnika te očuvanje prirode i okoliša.

Shutterstock 

Oko dvije milijarde šalica kave popije se svaki dan diljem svijeta, a što očekivati od kave u budućnosti? Mlađe generacije pokreću evoluciju kave, posebice takozvana iGeneracija kavopija, a to su oni rođeni između 1995. i 2007. godine. iGeneracija je manje vezana za tradicionalne ideje o tome kako kavu treba piti, a otvorenija je prema inovacijama, novim trendovima i novim načinima ispijanja kave. Ključni načini na koje iGeneracija miješa stvari već su doveli do uživanja u blagodatima kofeina na nov način, pa tako preferiraju ledenu kavu (iGeneracija je prva generacija u kojoj više ljudi pije kavu hladnu nego vruću, jer više vole slobodu uživanja u pokretu); biljna mlijeka, tj. alternativu tradicionalnim mliječnim proizvodima (jer je sve više onih koji se deklariraju kao vegani), a obožavaju i različite teksture, jer mogu pridonijeti još senzualnijem iskustvu ispijanja kave. Miješanje kave s dodatnim sastojcima, poput sladoleda, savršen je način za uživanje u kavi tijekom ljeta. Cool kava iz McDonald's-a pravo je osvježenje ne samo za mlade, već i za sve ljubitelje magične kombinacije kave i sladoleda.

Crna, espresso, cappucino, s malo mlijeka, ledena…, svako raspoloženje ima svoju McDonald's kavu. I, što je najbolje, tu je, na svakom koraku, kad god je poželite, jer jedinstvenu McCafé kavu, osim u McCaféu, možete naruči u svim McDonald's restoranima i na McDriveu.

*Sadržaj nastao u suradnji s McDonald's-om.