Zašto u jesen kosa pojačano opada i kako si pomoći?

U jesen se mnogima od nas učini kao da kosa krene pojačano opadati, no je li to zaista moguće? Iako ste možda pomislili da je to slučajnost, postoji znanstveno objašnjenje za ovaj sezonski fenomen.

promo

Ciklus rasta kose
Prvo, važno je razumjeti ciklus rasta kose. Kosa prolazi kroz tri osnovne faze: fazu rasta (anagen), fazu prelaska (katagen) i fazu mirovanja (telogen). Svaki dan, prosječno gubimo između 50 i 100 vlasi, što je sasvim prirodan proces. Ljeti često primjećujemo manji gubitak zato što oko 10% naše kose tada ulazi u fazu mirovanja. Zbog toga će upravo te vlasi opadati 100 dana kasnije, tijekom jeseni, često sredinom listopada ili u studenom.

promo 

Također, švedski znanstvenici su potvrdili kako kosa u jesen češće opada jer ljeti raste više kose kako bi se vlasište zaštitilo od sunca i ultraljubičastog zračenja, pa dolaskom jeseni dodatan rast više nije potreban i samim time kosa kreće ispadati.

Svjetlosni ciklus
Kako jesen napreduje, dani postaju kraći, a noći dulje. To smanjuje količinu prirodne svjetlosti kojoj smo izloženi. Manje svjetla znači manje vitamina D, koji je važan za zdrav rast kose. Nedostatak vitamina D može usporiti rast kose i uzrokovati njezino pojačano opadanje.

promo 

Promjena u hormonalnom balansu
Promjena godišnjeg doba može utjecati na hormonalnu ravnotežu u organizmu. U jesen, naše tijelo reagira na promjene u temperaturi, svjetlu i duljini dana što može dovesti do hormonalnih promjena koje će se, između ostalog, odraziti i na kosi. Tako hormoni poput melatonina i kortizola, koji su povezani s ciklusom spavanja i stresom, mogu imati utjecaj na kvalitetu i rast kose.

Pad temperature i suhi zrak
Pad temperature u jesen može dovesti do suhog zraka što utječe na hidrataciju kose i vlasišta. Suho vlasište dovodi do lomljenja i opadanja kose. Dodatno, tretiranje kose uređajima za oblikovanje na visokim temperaturama (pegla, fen, figaro..) može još jače isušiti kosu, čineći je krhkom, lomljivom i podložnom opadanju.

promo 

Promjene u prehrani
Promjene u sezonskoj prehrani također mogu igrati ulogu u pojačanom opadanju kose. Ljeti jedemo više svježeg voća i povrća, dok se u jesen zbog smanjenja izbora svježih namirnica naša prehrana može promijeniti, a kao posljedica će manjak određenih hranjivih tvari negativno utjecati na rast i kvalitetu kose.

Što možete učiniti kako biste ublažili pojačano opadanje kose u jesen?

Pobrinite se da vaša prehrana i dalje bude raznolika, bogata voćem i povrćem. zbjegavajte tretiranje kose agresivnim preparatima i izlaganje visokim temperaturama. Smanjite stres i prakticirajte tehnike opuštanja poput joge i meditacije.
Razmotrite uzimanje odabranih dodataka prehrani.

promo 

Yasenka u svojoj Skinage liniji nudi jednostavno rješenje u obliku HairBoost proizvoda koji je osmišljen i namijenjen upravo tretiranju kose iznutra. Njegova inovativna formulacija s tekućim hidroliziranim keratinom, vitaminima B kompleksa i cinkom jača strukturu vlasi, potiče rast nove mlade kose te vraća kosi sjaj i gustoću.

Iako pojačano opadanje kose može biti frustrirajuće, razumijevanje uzroka ovog jesenskog fenomena može vam pomoći da poduzmete odgovarajuće korake kako biste dugoročno očuvali zdravlje i ljepotu svoje kose.