Novost u hrvatskim školama! Uskoro će djeca dobiti edukaciju o ovoj važnoj temi

UNICEF Hrvatska pokrenuo je program zdravstvene pismenosti i jačanja reproduktivnog zdravlja učenika i učenica koji će se provoditi u 100 osnovnih i 80 srednjih škola u zemlji, dok će edukativni materijali biti dostupni svim školama u Hrvatskoj – a kojeg je financijski

Shutterstock
Novost u hrvatskim školama! Unicef Hrvatska pokreće edukaciju o vrlo važnoj temi  YouTube

Mnogobrojni tabui i problemi povezani su s menstruacijom, prije svega nelagoda i nerazumijevanje okoline te općenito manjak znanja o reproduktivnom zdravlju. Većina djevojaka nije svjesna što se događa u njihovom tijelu i što učiniti kad prvi puta dobiju menstruaciju, jer mnoge, nažalost, nemaju potreban oblik podrške u obiteljskom okruženju. Osjećaj srama zbog kojeg se menstruacija ne naziva pravim imenom, već se govori da je stigla 'tetka' ili da su 'oni dani u mjesecu', već samo po sebi pokazuje da nešto u društvu 'ne štima'. Sram, pokazuju to istraživanja, veći je kod ispitanica mlađe životne dobi, a – iako se sazrijevanjem smanjuje – zapravo je prisutan čitav život. Dječaci menstruaciju shvaćaju kao nešto "što nije njihov problem“ i često perpetuiraju osjećaj srama kod djevojčica. Upravo kako bi unaprijedili znanje o reproduktivnom zdravlju i radili na prevenciji menstrualnog siromaštva. UNICEF Hrvatska pokrenuo je program zdravstvene pismenosti učenika koji će se provoditi u u 100 osnovnih i 80 srednjih škola, a edukativni materijali će biti dostupni online svim školama. Kao vrijedan doprinos destigmatizaciji ove teme, projekt je u sklopu platforme "Jedni za druge zajedno“ i natječaja {ZAJEDNO} za bolje sutra, financijski podržao i dm.

Robert Gašpert  Primopredaje donacije vrijedne 32,025 eura održana je u prostorijama UNICEF-a Hrvatska u Zagrebu

"Izuzetno nam je drago što je dm prepoznao projekt koji smo predložili na temelju vrlo jasnih indicija s terena koji govore da su veliki izazovi vezani za zdravstvenu pismenost i reproduktivno zdravlje, što uključuje i menstruaciju. Željeli bismo napraviti značajnu promjenu u načinu na koji se ove teme obrađuju u školama te saznati je li uopće učinkovito. Zahvaljujući dm-ovoj donaciji prikupit ćemo podatke iz prve ruke, od strane djece i mladih, koji će nam reći što im nedostaje, što bi htjeli da je drukčije u svakodnevnoj nastavi, a vezano za ova pitanja. Također, radit ćemo sa stručnim suradnicima, nastavnicima i ravnateljima škola kako bi smo i njih ojačali da na prikladniji način prenose ta znanja djeci. Imat ćemo čitav niz edukacija, materijale koji će biti dostupni i online i na kraju, svakako, provesti evaluaciju kojom ćemo vidjeti do kakvih promjena je ovaj program doveo“, kaže Đurđica Ivković, voditeljica Odjela za rani razvoj djece i v.d. zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Robert Gašpert  Đurđica Ivković, voditeljica Odjela za rani razvoj djece i v.d. zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

"Menstruacije je dio života svake žene i osnovna biološka činjenica. Unatoč tome, kroz sve faze menstrualnog ciklusa žene se susreću s brojnim predrasudama i izazovima. Upravo natječajem {ZAJEDNO} za bolje sutra dm je htio podržati projekte koji će doprinijeti unapređenju zdravlja žena i normalizaciji razgovora o menstruaciji. Projekt UNICEF-a zatvara krug edukacije, od djece do učitelja, profesora i stručnog osoblja, a upravo je to što dm želi podržati. Samo takvim pristupom možemo doprinijeti promjeni u društvu“, rekla je Martina Markota, voditeljica koorporativnih komunikacija dm-a.

Robert Gašpert  Martina Markota, voditeljica koorporativnih komunikacija dm-a

Tijekom trajanja projekta, koji će se provoditi u ovoj školskoj godini, djeca će, između ostalog, istražiteljima iz prve ruke iznijeti vlastita iskustva i stavove, ali i stav o potrebnim poboljšanjima. To će biti prvi takav uvid u način na koji djeca danas doživljavaju zdravstvenu i reproduktivnu pismenost, što uključuje i menstrualno siromaštvo. Znamo da je ta tema bila povijesno zanemarivana. Naime, podaci kažu kako 1/3 žena mora štedjeti na higijenskim ulošcima, njih 10% ih ne može priuštiti, dok 9% djevojaka i žena u razdoblju menstruacije ne odlazi u školu ili na posao upravo iz razloga što nemaju dovoljno higijenskih potrepština. Na tim alarmantnim podacima, koji su zdravstveni problem, ali i problem socijalne politike u Hrvatskoj, i UNICEF je gradio ovaj program jačanja reproduktivnog zdravlja i zdravstvene pismenosti učenika i učenica. Premda će se program odnositi na sve školarce, treba naglasiti kako menstrualno siromaštvo posebno pogađa djevojčice i djevojke bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a kojima je itekako važno da kroz obrazovni sustav dobiju i tu vrstu podrške.

Shutterstock 

"Nastojat ćemo svakako utjecaju i na donositelja odluka i politika. Naime, već nekoliko godina postoji stavka u državnom proračunu preko koje bi škole i stambene zajednice te ustanove socijalne skrbi trebale besplatno osigurati higijenske uloške. Svakako treba podržati one koji si ne mogu priuštiti higijenske potrepštine vezane uz menstrualno zdravlje, ali i važno je proširiti edukaciju djevojčica i dječaka o reproduktivnom zdravlju, što je i naš cilj“, kaže Đurđica Ivković. UNICEF-ov partner u provedbi ovog projekta bit će Hrvatski zavod za javno zdravstvo i njihov Odjel za školsku medicinu, koji će se uključiti u edukaciju, organizaciju skupova i pripremu potrebnih materijala.

Osim UNICEF-ov program jačanja reproduktivnog zdravlja i zdravstvene pismenosti učenika, dm je natječajem {ZAJEDNO} za bolje sutra podržao i projekt Udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, koja će o ovoj temi educirati svoje članov na znakovnom pismu, projekt protiv menstrualnog siromaštva Hrabrog telefona, provedbu edukativnih radionica Škole za primalje na temu spolno odgovornog ponašanja, menstruacije i reproduktivnog zdravlja slabovidnih i gluhih te djevojaka iz ruralnih skupina, program "Menstruacija – normalizacija kroz sport“ Odbojkaškog kluba Dinamo; edukaciju oboljelih od multipleskleroze Društva multipleskleroze Karlovačke županije, projekt Vaginalni mikrobiom – (ne)prijatelj bolnih menstruacija Instituta Ruđer Bošković te projekt "Zašto se crveniš?“ Prve privatne gimnazije s pravom javnosti Varaždin, čiji je cilj modernizirati i kreativno unaprijediti edukaciju o menstrualnom ciklusu i njegovim posljedicama primjenom tehnologije virtualne stvarnosti (VR).
*Sadržaj nastao u suradnji s dm-om.