Kako ojačati imunitet u jesen? 6 namirnica je dar iz prirode, a dvije stižu ravno iz šume

Ovih 6 namirnica najbolje jača imunitet, a dvije dolaze iz šume.
Foto: Shutterstock

U jesenskom razdoblju, kada vrijeme postaje promjenjivo, posebno je važno pružiti potporu obrambenim snagama organizma. Brojne prirodne namirnice sadrže tvari koje mogu prirodno ojačati imunitet i zaštititi tijelo tijekom sezone prehlada. Ovo je 6 darova prirode koji vam mogu pomoći ojačati imunitet ove jeseni.

1. Šipak

šipak Foto: Profimedia

Šipak je jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina C, koji jača imunosni sustav te pomaže tijelu u borbi protiv virusa i umora. Najbolje ga je pripremati u toploj, a ne vreloj vodi, kako bi se očuvala što veća količina hranjivih tvari. Od šipka se mogu praviti sirupi i džemovi, a sušene plodove možete dodati i u müsli – izvrstan način za zaštitu tijekom hladnijeg dijela godine.

2. Đumbir

Foto: Shutterstock

Đumbir ne samo da grije, već i potiče cirkulaciju, pomažući tijelu da se brže izbori s upalnim procesima. Preporučuje se konzumirati ga pri prvim znakovima prehlade ili pothlađivanja. Klasična kombinacija je čaj s limunom i medom, no đumbir je sjajan dodatak i juhama, umacima te pecivima. Kako biste sačuvali njegova korisna svojstva, možete naribati svježi korijen i zamrznuti ga u manjim porcijama.

3. Kurkuma

kurkuma Foto: Profimedia

Ovaj zlatni začin istočnog podrijetla jača imunitet zahvaljujući kurkuminu, tvari snažnih antioksidativnih svojstava. Za bolju apsorpciju kurkumina, kurkumu kombinirajte s crnim paprom. Možete je dodati u juhe ili u popularno „zlatno mlijeko“ – napitak od biljnog mlijeka, meda i prstohvata začina, savršen za hladne jesenske večeri.

4. Ehinaceja

ehinaceja Foto: Profimedia

Ehinaceja je jedna od najpoznatijih biljaka za jačanje imuniteta. Koristi se u obliku čajeva, ekstrakata i dodataka prehrani. Pomaže tijelu u stvaranju imunoloških stanica i bržem oporavku od virusnih infekcija tijekom jeseni i zime.

5. Crna bazga

Foto: Tadeusz Zachwieja / Unsplash

Bobice crne bazge bogate su antocijanima i flavonoidima, koji imaju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Sirup ili čaj od bazge pomaže u jačanju imuniteta, bržem oporavku od prehlade te služi i kao odlična prevencija.

6. Ginseng

Foto: Shutterstock

Ginseng je poznat kao adaptogen – biljka koja pomaže tijelu da se nosi sa stresom i umorom. Njegovi aktivni sastojci podupiru imunosni sustav, povećavajući izdržljivost i otpornost organizma. U jesen, kada stres i manjak sunčeve svjetlosti mogu smanjiti vitalnost, ginseng pomaže u održavanju energije i unutarnje ravnoteže.