PAZITE NA UNOS ŠEĆERA? Imamo tri jednostavna recepta za slatki doručak bez grižnje savjesti

Alica Bjeli, uspješna fotografkinja i foodie, zahvaljujući pametnom izboru namirnica uspjela je u devet mjeseci izgubiti 15 kilograma. Ovo su njezine verzije slatkog doručka

Robert Gašpert

Kada se prije nekog vremena Alica Bjeli, uspješna fotografkinja i foodie, vidjela na jednoj fotografiji, zaključila je, kako kaže, da bi morala promijeniti prehranu. No kako je prava gurmanka koja voli uživati u hrani, pa i u slatkim zalogaja, uz pomoć nutricionistice krenula je na put zdrave transformacije, čiji je rezultat 15 kilograma manje u devet mjeseci. Alica, na društvenim mrežama poznata pod imenom Okruglica 79, smanjila je kalorijski unos, ali zapravo se nije odrekla mnogo toga, osim što je naučila dobro kombinirati namirnice te pronašla pametnije načine kako utažiti želju za slatkim. Alica kaže da je doručak najvažniji obrok u njezinu procesu transformacije. Najčešće jede razne vrste smoothieja, a kada prvom jutarnjem obroku poželi dodati dozu slatkoće, ubaci nekoliko datulja. Upravo su datulje, uz 100% cjelovito zobeno brašno bogato vlaknima, zvijezde novog Čokolino Darka. Stoga smo zamolili Alicu da nam otkrije nekoliko svojih verzija zdravog, slatkog doručka.

Robert Gašpert 

Čokolino Dark, hranjivi obrok od zobi, pružit će vam dugotrajan osjećaj sitosti. Zob je dobra namirnica i za osobe koje izbjegavaju konzumiranje glutena ili nastoje ograničiti njegov unos. Prirodan šećer iz datulja savršena je alternativa običnom šećeru, a ujedno štiti organizam od stresa i pridonosi osjećaju sreće. Nema ništa ljepše nego početi dan sretan i dobro raspoložen. Čokolino Dark Alica je odlučila kombinirati uz kikiriki maslac, kruške, šljive i cimet.

Robert Gašpert 

"Jako volim šljive i cimet, od kojih sam nekada radila pekmez, a kombinaciju prije svega zbog mirisa volim obogatiti i s malo ruma. Kruška i čokolada fenomenalna su kombinacija koja se često koristi u desertima, i to mi je baš fensi šmensi doručak. Otkad sam promijenila prehranu, kikiriki maslac dodajem posvuda pa sam ga odlučila isprobati i u kombinaciji s Čokolino Darkom. Kikiriki maslac je energetski jako dobar, biljni je izvor proteina, a zaslužan je i za dug osjećaj sitosti“, kaže Alica.

Čokolino Dark s kikiriki maslacem

Robert Gašpert 

Sastojci (za 2 osobe): 60 g Čokolino Darka, 250 ml mlijeka, 30 g kikiriki maslaca, 60 ml jogurta, 5 g sirupa od datulje, kikiriki za posipanje, kakao u zrnu za posipanje

Robert Gašpert 

Priprema:
Pomiješati hladno mlijeko s Čokolino Darkom i napraviti kašicu. U posebnoj posudi pomiješati kikiriki maslac, jogurt i sirup od datulje pa smjesom preliti Čokolino. Posuti neslanim kikirikijem i zrnima kakaa.

Čokolino Dark s kruškama i rumom

Robert Gašpert 

Sastojci (za 2 osobe): 60 g Čokolino Darka, 250 ml mlijeka, 200 g krušaka, 1 žlica ruma, 1 žličica ekstrakta vanilije, lješnjaci za posipanje

Robert Gašpert 

Priprema:
Pomiješati hladno mlijeko s Čokolino Darkom i napraviti kašicu. Krušku oprati i oguliti pa narezati na sitne kocke. Preliti je ekstraktom vanilije i žlicom ruma pa sve pomiješati. Rasporediti voće po Čokolinu pa posuti preprženim i oguljenim komadićima lješnjaka.

Čokolino Dark sa šljivama i cimetom

Robert Gašpert 

Sastojci (za 2 osobe): 60 g Čokolino Darka, 250 ml mlijeka, 1 žličica kokosova ulja, 250 g šljiva (bez koštica), pola žličice cimeta, kakao u zrnu za posipanje

Robert Gašpert 

Priprema:
Šljive oprati, ukloniti im koštice pa narezati na kockice. Na tavi zagrijati kokosovo ulje, dodati šljive i lagano ih pirjati dok ne omekšaju. Ako nedostaje tekućine, dodati malo crvenog vina. Dodati cimet pa ga umiješati u smjesu. Pustiti da se ohladi, a za to vrijeme pripremiti Čokolino Dark. Zagrijano mlijeko pomiješati s Čokolinom i napraviti kašicu. Podijeliti Čokolino u čaše i po njemu rasporediti umak od šljiva.

*Sadržaj nastao u suradnji s Čokolinom.