Domaći kečap s jabukama - recept koji ćete obožavati 

Iako je sezona rajčica završila, još ih se može naći po prodavaonicama. Možda ste kupili neke koje nemaju osobit okus – da ne bi propale, napravite ovaj pikantni kečap, kudikamo zdraviji od kupovnog

Shutterstock

Potrebno je:

6 srednje velikih rajčica
2 velike crvene jabuke
2 srednje velika ljubičasta luka
1-2 češnja češnjaka
1 šalica sitno narezanih stabljiki celera
½ šalice svijetlog smeđeg sirovog šećera
¾ šalice octa
1 žličica soli
2-3 klinčića ili navršak noža mljevenih klinčića
crnog i kajenskog papra po ukusu

Priprema:

Rajčice očistite i narežite na male komade. Jabuke naribajte. Luk i češnjak oljuštite i nasitno nasjeckajte. Stavite ih u veći lonac pa dodajte nasjeckane stabljike celera i preostale sastojke te sve dobro promiješajte. Lonac stavite na srednje jaku vatru pa uz često miješanje kuhajte dok ne zakipi. Tada smanjite vatru tako da bude sasvim lagana i nastavite kuhati 2-3 sata, odnosno dok sastojci posve ne omekšaju. Pritom često promiješajte i pazite da ne zagori; ako tekućina prebrzo ispari, ulijte malo vode ili soka od rajčica ili jabuka. Kad se voće i povrće dobro skuha, maknite s vatre, izvadite klinčiće i smiksajte štapnim mikserom. Želite li posve gladak kečap, nakon miksanja ga protisnite kroz cjedilo. Ulijte u sterilizirane staklenke i dobro zatvorite. Čuvajte u hladnjaku.