Zasladite dan! Donosimo recept za mrvičastu pitu s kupinama i bademima 

Sočne kupine i prhko tijesto savršena su kombinacija, a ovdje je obogaćena bademima i aromom limuna

Shutterstock

Isprobajte recept za pitu s kupinama i bademima. Kad nema kupina, ovaj kolač možete napraviti i samo s džemom pa tijesto obilnije premazati njime i zatim posuti posipom:

Sastojci:

Za tijesto:
100 g maslaca
75 g svijetlog smeđeg šećera
naribana korica neprskanog limuna
2 jaja
100 g brašna za kolače
½ paketića praška za pecivo

2 žlice džema od kupina
200 g kupina

Za posip:
80 g mljevenih badema
60 g brašna
60 g svijetlog smeđeg šećera
1 vanilin šećer
60 g hladnog maslaca, narezanog na kockice


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Posudu za pečenje premažite s malo maslaca i pospite brašnom ili obložite papirom za pečenje.
Za tijesto maslac rastopite na laganoj vatri. Ulijte ga u zdjelu za miješanje pa mu dodajte šećer i naribanu limunovu koricu te dobro promiješajte. Kad se malo ohladi, dodajte jaja, koja ste prije toga razmutili u zdjelici. Na to zajedno prosijte brašno i prašak za pecivo. Dobro promiješajte pa tijesto u ravnomjernom sloju rasporedite u posudi za pečenje.
Tijesto premažite džemom i na njega stavite kupine.

Za posip u zdjeli pomiješajte mljevene bademe, brašno, šećer i vanilin šećer pa dodajte hladni maslac narezan na kockice. Promiješajte vrhovima prstiju da se maslac poveže s ostalim sastojcima te da dobijete mrvičastu smjesu. Rasporedite po kupinama pa stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 35 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu prije rezanja. 

Volite li ekstra hrskavi posip, prije pečenja kolač možete posuti s malo badema narezanih na listiće ili štapiće.