PRVI DAN KORIZME - PEPELNICA ILI ČISTA SRIJEDA: Pepeo od drevnih vremena simbolizira preobražaj i iskupljenje

Pepelnica ili Čista srijeda prvi je dan korizme, razdoblja od četrdeset dana tijekom kojeg se kršćani podvrgavaju odricanju i postu, a uoči Uskrsa. Na taj dan spaljuju se palmine ili maslinove grančice od prošle godine

Profimedia priroda

Pepelnicu kao spomendan uveo je Grgur I. Veliki, papa koji je tijekom života uveo mnoge inovacije i reorganizirao crkvu, a kasnije je proglašen i svecem. Pepelnica je smještena na sam početak 40-dnevnog posta, razdoblja kojim se kršćani prisjećaju Isusovog 40-dnevnog iskušenja u pustinji, koje se kronološki, međutim, nije dogodilo neposredno prije Uskrsa, već nakon Isusova krštenja i prije nego što je počeo skupljati svoje učenike. 

Zašto Pepelnica, zašto pepeo?

Pepeo je simbol pokajanja, podsjetnik na ljudsku prolaznost. Knjiga postanka daje naslutiti kako je i naše tijelo sazdano od pepela, u koji ćemo se jednom i vratiti. Posipanje pepelom, dakle, svojevrsno pokajanje, vraćanje, kako bi se rodilo nešto novo, pradavni je običaj, opisan i u knjizi o Joni i Danielu. Pepeo od drevnih vremena i u raznih naroda i kultura simbolizira smrt, prolaznost, žalovanje koje međutim sa sobom nosi i snažnu simboliku preobražaja, iskupljenja i uskrsavanja.

Najpoznatiji je primjer ptice feniks koja na kraju svog životnog kruga izgori, a iz pepela se diže mladi feniks. Zanimljivo je i da mladi feniks, prema mitologiji, taj pepeo pretvara u jaje i šalje ga u grad sunca (Heliopolis) u Egiptu. U ranom je kršćanstvu, koje je još bilo isprepleteno mitologijom i poganskim vjerovanjima, upravo feniks bio simbol uskrsnuća.

Moguće je, dakle, da je i sam papa Grgur I. Veliki, ponovno želio pod isti kišobran sabrati svakovrsne vjernike te je povezao neke mitološke priče, biblijske prispodobe i povijesne činjenice kako bi stvorio novi običaj koji se ustalio i učvrstio u svih kršćanskih konfesija zapada. Jedino pravoslavlje ne poznaje Pepelnicu odnosno Čistu srijedu. Njihov post započinje uvečer, u nedjelju, sedam tjedana prije Uskrsa.