POSTOJE 4 RAZLIČITA TIPA EKSTROVERATA: Neki su ipak manje otvoreni od drugih, a jedna vrsta obožava rizik i avanture

Postoje 4 različita tipa ekstroverata, prepoznajete li se u jednom?

Pexels

Slično kao što postoje 4 različite vrste introverta na temelju istraživanja psihologa Jonathana Checka, prema teoriji osobnosti Carla Junga, postoje i 4 različite vrste ekstroverta.

Jung je tvrdio da svaka osoba pada na određeno mjesto na spektru introverzije i ekstroverzije, što naglašava ideju da dva introverta ili ekstroverta nisu slična. Drugim riječima, slično kao što se introverzija često prikazuje kao element misterije koji drugi mogu razotkriti tijekom vremena, ekstroverzija je također višeslojna, piše Psych2Go.

Ovo su 4 različite vrste ekstroverata:

1. Ekstrovertirani senzori 

Ekstrovertirani senzori uživaju biti stimulirani informacijama o fizičkom svijetu koji ih okružuje. Koriste pet osjetila kako bi shvatili što se događa i najbolje naučili od njih. Umjesto da se usredotoče na hipoteze i teoretiziranje, ekstrovertirani senzori vjeruju prije svega svojim osobnim iskustvima kada dešifriraju istinu.

Ekstrovertirani senzori radije se bave praktičnim aktivnostima, kao što su sportovi ili druge aktivnosti koje pružaju fizičku stimulaciju. To su tipovi ekstroverta koji se bolje povezuju s drugima kada zajedno mogu napraviti nešto zabavno, umjesto dugih razgovora koji potiču na razmišljanje. To ne znači da se ne mogu upustiti u smislene razgovore; jednostavno nemaju potrebu za tim onoliko kao kada uspostave bliskost kroz obavljanje neke aktivnosti i dijeljenje tog trenutka s prijateljima, obitelji ili nekom posebnom osobom.

Ekstrovertirani senzori često su avanturistički nastrojeni i preuzimaju veliki rizik. Budući da imaju tendenciju lako se dosađivati, imaju sklonost novim iskustvima, što uključuje druženje i upoznavanje novih ljudi. Ekstrovertirani senzori prije svega uživaju u energiji, zbog čega im je prioritet biti u okruženjima koja nude dovoljno uzbuđenja da ih zainteresiraju.

2. Ekstrovertirani intuitori 

U usporedbi s ekstrovertiranim senzorima, ekstrovertirani intuitori su manje ekstrovertirani. Umjesto da dobivaju energiju prikupljanjem informacija o fizičkom svijetu, ekstrovertirani intuitori uživaju udubljivati ​​se u apstraktne ideje i fokusirati se na "što ako" scenarije i mogućnosti, a ne na stvarnost. Ovu vrstu ekstroverata stimuliraju prijateljske rasprave i dubokim, intelektualnim razgovori u kojima mogu razmjenjivati ​​ideje s drugima. Ako je ekstrovertiranim intuitorima dosadno ili se osjećaju neispunjeno u stagnirajućim razgovorima, onda im nije problem povući se u osamu kako bi slijedili i održavali vlastite ideje pronalaženjem drugih izvora.

Za razliku od ekstrovertiranih senzora koji sudjeluju u društvenim okupljanjima radi čiste energije i uzbuđenja, ekstrovertirani intuitori vole razmišljati ​​o mogućnostima onoga što bi se moglo dogoditi. Odlaze na zabave jer su stimulirani onim što se još uvijek nije dogodilo ili što bi se potencijalno moglo dogoditi. Često možete prepoznati ekstrovertnog intuitora ako naiđete na nekoga tko govori o apstraktnim idejama, a ne o svakodnevnim događajima. 

3. Ekstrovertirani emotivci

Ekstrovertirani emotici su izrazito orijentirani na ljude. Uživaju biti u blizini drugih jer im to daje priliku da uče o njima, kao i da međusobno razmjenjuju iskustva. Iako ekstrovertirani emotivci povremeno trebaju svoje vrijeme nasamo za punjenje baterija baš kao i svaki ekstrovert i introvert, potrebno im je najmanje vremena u samoći jer ih boravak u blizini drugih ispunjava i daje svrhu.

Ova vrsta ekstroverata strastveno stječe nova prijateljstva kada sudjeluje u društvenim događajima. Vrlo su susretljivi i uvijek paze na druge, pazeći da svi budu sretni. Ekstrovertirani emotivci izvrsni su sugovornici te se mogu prilagoditi i čavrljanju i dubokim razgovorima. 

4. Ekstrovertirani mislioci 

Ekstrovertirani mislioci čine se kao prirodni vođe budući da su odlučni i samouvjereni. Cijene logiku prije svega i fokusiraju se na postizanje rezultata. Uživaju u stvaranju učinkovitih sustava te su usmjereni na ciljeve. Ekstrovertirani mislioci su uspješni jer energiju dobivaju od napornog rada kojim postižu ciljeve i snove zbog kojih se osjećaju ostvarenima. Pokreću ih novi izazovi i uživaju u pronalaženju rješenja za teške probleme.

Ekstrovertirani mislioci su orijentirani na posao i sudjeluju u društvenim događajima zbog mogućnosti umrežavanja koje pružaju. Energiju dobivaju time što se mogu popeti na društvenoj ljestvici u svakoj prilici. Premda ih drugi često smatraju agresivnima ili hvalisavima, ekstrovertirani mislioci dobivaju većinu svoje energije kroz postizanje ciljeva, što oživljava njihov osjećaj svrhe i ispunjenosti.