6 FAZA KROZ KOJE PROLAZI SVAKI BRAK: U kojoj se etapi nalazi vaš odnos?

Iako je svaki odnos specifičan, postoje određene faze kroz koje prolazi gotovo svaki dugogodišnji odnos

Pexels

Svatko tko je imao prilike iskusiti dugogodišnji brak ili drugi oblik partnerstva složit će se da je to bio dug i raznolik put. Ponekad stvari idu glatko i partneri uživaju u provođenju zajedničkog vremena bez puno prepirki ili problema, ali katkad se čini kao da između vas dvoje baš ništa ne funkcionira. I ponovno, dogode se godine kada se vi i vaš partner zajedno razvijate, a onda opet tijekom nekog drugog vremena može vam se činiti da idete u potpuno drugim smjerovima.

Psiholozi će vam reći da je to sasvim normalno. Dugotrajne veze, a posebno brakovi, dinamični su entiteti - i koliko god željeli da ljubav i uzbuđenje s početka veze traju zauvijek, to nije stvarnost braka. Postoje usponi i padovi, a jedini predvidljivi dio braka je promjena koju ćete oboje neizbježno doživjeti kako vrijeme prolazi.

6 faza evolucije braka:

1. Odnos pun ljubavi
U ovoj početnoj fazi, svaki partner pronalazi radost u ispunjavanju potreba drugog. Postoji očekivanje da će potrebe svakog partnera biti uzvraćene, a brak služi učvršćivanju osjećaja ljubavi i brige. Par može produbiti svoje razumijevanje jedno drugoga bez obzira na smetnje svakodnevnog života.

2. Medeni mjesec je završio
U ovoj fazi dinamika se mijenja jer jedan partner ne ispunjava očekivanja drugog, što dovodi do razočaranja i boli. Uvjerenje u uzajamnu odgovornost za dobrobit onog drugog i dalje postoji, ali ponašanja postaju sve manipulativnija, s pokušajima da se ugodi partneru s ciljem vraćanja početnog stanja 'potpune' ljubavi. Ljubav i briga više nisu bezuvjetni, a partneri osciliraju između kritičnosti i osjećaja povrijeđenosti ili razočaranja kada veza nije u idealnom stanju.

3. Borba za moć
Razočaranje se pretvara u ljutnju, što dovodi do borbe za moć obilježene čestim mjerama odmazde. Borba služi kao obrambeni mehanizam protiv stalnog razočaranja u nemogućnosti da se povrati početni odnos pun ljubavi. Svađe se vrte oko pitanja kontrole, kao što su novac, seks ili vrijeme provedeno zajedno. U ekstremnim slučajevima, mogu se pojaviti izvanbračne veze. Borba za moć odražava reakciju na neispunjena očekivanja bezuvjetne ljubavi i prihvaćanja.

4. Zajedničkim interesima do dobrobiti za cjelinu
Supružnici, emocionalno istrošeni i suočeni s prijetnjom odvajanja, preusmjeravaju svoju pozornost na druge aspekte života umjesto da se bave postojećim sukobima. Unatoč smanjenju romantične ljubavi, predanost braku ostaje, a par se fokusira na zajedničke interese za dobrobit obitelji, poput izgradnje kuće, odgoja djece ili napredovanja na poslu. Dok zadovoljstvo u vezi opada, postoji pozitivna povezanost jer par surađuje u zajedničkim poduzećima.

5. Prosvjetljenje
Supružnici priznaju fantaziju da očekuju da drugi ispuni njihove potrebe ovisnosti. Ova spoznaja potiče povećanu neovisnost i samopouzdanje jer pojedinci traže zadovoljstvo samim sobom. Potraga za srećom pomiče se sa supružnika na vanjske izvore, označavajući fazu ponovnog buđenja strasti, ali i prepoznavanja ograničenja veze.

6. Odrastanje
Završnu fazu karakterizira prihvaćanje stvarnosti, s pomakom fokusa na sadašnjost. Pojedinci u ovoj fazi razvijaju samopouzdanje i prepoznaju nužnost održavanja zasebnog emocionalnog identiteta za zrelu vezu. Uspjeh u ovoj fazi uključuje prihvaćanje odgovornosti za vlastite užitke i bol uz shvaćanje važnosti dostupnosti za partnera.

Najvažnija stvar je da svi brakovi i dugoročna partnerstva imaju potencijal za poboljšanje. Čak i kada osjećate da je svaka nada izgubljena, sjetite se da se vaš odnos neprestano razvija. Psiholozi nemaju sve odgovore, ali svi se slažu u jednome: ono što sada mislite o svom brak, već će iduće godine biti drugačije , zaključuje Psychology Today.