Dugovječnost braka nije stvar znanosti. Sve ovisi o trudu koji ulažete kako biste ga održali zdravim i sretnim. Bright Side odabrao je jednostavne, ali učinkovite savjete korisnika Reddita koji bi vam mogli dobro doći jednog dana ili upravo sada.

1. Kada dođe do rasprave ili nesporazuma, nemojte to pokušavati riješiti odmah. Odvojite 5 do 10 minuta da razmislite zasebno, a zatim razgovarajte. Odvojite vrijeme da saberete svoje misli spriječit ćete svađe.

2. Zajedno smo 21 godinu. Ako ne možete sjediti u tišini sa svojim supružnikom i biti spontani zajedno, onda morate shvatiti zašto. Upitala sam jednog prijatelja: "Bi li bio prijatelj sa svojim suprugom da nisi u braku?" Rekao je ne. To je tako tužno i na kraju će završiti katastrofom ako se nešto ne poduzme. Budite jedni drugima najbolji prijatelji. Požuda može na kraju nestati, ali prijateljstvo će vas držati zajedno.

3. Brak nije veza bez problema, već veza koja učinkovito rješava probleme.

4. Netko mi je jednom rekao: "Kada se oženiš, tvoja žena postaje tvoja obitelj, a tvoja obitelj postaje tvoja rodbina." Stvarno mi je bila potpora u svim stresnim obiteljskim okupljanjima, znao sam da jedno drugome čuvamo leđa, da smo tim.

5. Smisao svađe nije pobijediti, već razumjeti odakle dolaze te riječi i zašto im je vašem partneru to pitanje važno.

6. 15 godina slavimo u svibnju. Brak se ne gradi samo na romantičnim osjećajima već na odanosti, povjerenju, komunikaciji i ustrajnosti. Svaki dan odlučujem provesti ostatak života s ovim čovjekom.

7. Iskreno, prostor. Dajte jedno drugom prostora. Radite različite stvari, imajte različite hobije. Pomoći će vam da rastete kao ljudi i donosite nove, svježe perspektive jedno drugome.

8. Nastavite se ponašati kao da se udvarate svom supružniku. Spojevi, fizička naklonost, lijepe riječi i geste ljubavi. Nastavite ih osvajati i iznenađivati na male načine. Tako ćete održati brak svježim.

9. Idite ponekad ljuti u krevet. Postoje neki argumenti ili nesuglasice koje morate prespavati da biste ih shvatili. 9 puta od 10, probudit ćete se sljedećeg jutra i shvatiti da ste oboje pogrešno razumjeli nešto ili ste jednostavno bili neraspoloženi. 

10. Nemojte se zamarati malim stvarima. Ako kritizirate svaku njihovu sitnicu, neće htjeti dugo biti u vašoj blizini.

11. Teško je osjećati romantične osjećaje u teškim trenucima. Ali vaš je izbor hoćete li ustrajati. Odnos između 2 osobe može biti roller coaster. Naravno, nemojte ustrajati u zlostavljanju. Ustrajnost nikad nije vrijedna bez istinske brige i povjerenja.

12. Naučite prihvatiti neobične sitnice kod vašeg partnera. Primjerice, moj muž će svaki dan, bez greške, ući i izuti cipele i čarape i ostaviti čarape gdje god stigne. Izluđuje me, ali, Bože moj, da jednog dana ne uđe kroz vrata i skine ih s nogu... Bila bih shrvana. Jer to znači da je otišao.