CARL GUSTAV JUNG - ŠTO JE POTREBNO ZA SREĆU? Čuveni psihijatar navodi 5 stvari

Prema Carlu Gustavu Jungu za sreću je potrebno 5 stvari, slažete li se s njime?

Shutterstock

Život nas lako testira, ostavlja tragove prošlosti, stvara neizvjesnost kada je riječ o budućnosti, a mi smo često rastrgani između očekivanja i mogućnosti. Kada nismo svjesni značaja sadašnjeg trenutka, budi se nezadovoljstvo, loše raspoloženje, smanjuju se šanse za uspjeh i pozitivnom promjenom.

Sreća se u životu ne postiže, ona se živi! Čuveni švicarski psihijatar Carl Gustav Jung smatrao je da bez sljedećih 5 stvari u životu ne možemo biti potpuno sretni:

1. Fizičko i mentalno stanje
2. Dobri odnosi s drugim ljudima
3. Sposobnost da uživamo u kulturi, umjetnosti, prirodi
4. Vjera ili razvijena duhovnost
5. Posao koji nas ispunjava

Sve ove komponente su povezane jedna s drugom, i ako jedna ne funkcionira, to lako može ugroziti druge, pa samim tim i sveobuhvatno zadovoljstvo u životu. Na primjer, ako radite posao kojim niste zadovoljni, to može negativno utjecati na fizičko i mentalno stanje, ugroziti odnose s ljudima u privatnom životu, smanjiti mogućnosti uživanja u kulturi, umjetnosti, prirodi itd.

Ovih 5 stvari nas podsjećaju da se stalno trebamo razvijati, prilagođavati promjenama, raditi stvari koje nas čine sretnima. Ovo znači razvoj na svim razinama - fizičkoj, mentalnoj i duhovnoj, samo tako se posiže ravnoteža, prava harmonija kojoj svi težimo.