Poznajete li osobe koje su baš uvijek nasmijane i sretne? Stručnjaci kažu da su ove navike njihova skrivena tajna

Svi se suočavamo s izazovima, ali neki ljudi uvijek izgledaju kao da ništa ne može narušiti unutarnju sreću koju njeguju u sebi - evo u čemu leži tajna njihove osobnosti

Shutterstock

Osobe koje uvijek zrače osmijehom i srećom, bez obzira na okolnosti, svoj optimizam duguju posebnoj kombinaciji navika koje svjesno njeguju. Takvi nisu postali preko noći; dugotrajnim i dosljednim radom na sebi razvili su vještinu održavanja pozitivnog stava, čak i u neizbježnim izazovnim situacijama, piše Hack Spirit.

Evo kojih 5 navika njeguju ovakvi pojedinci, prema mišljenju stručnjaka.

1. Fizička aktivnost je konstantna

Vježbanje oslobađa kemikalije koje se zovu endorfini, a upravo nas oni čine sretnima. Čak i ako ne volite teretanu, šetanje je uvijek dobra opcija. Stvar je u tome da odaberete vrstu fizičke aktivnosti koja vam najviše odgovara i budete konstantni u prakticiranju iste.

 2. Prakticiranje zahvalnosti

Zahvalnost je poput nježnog zagrljaja za dušu. Ako ne znate kako započeti ovu praksu, evo primjer: svaki dan zapišite 3 lijepe stvari koje su vam se dogodile, i to napravite navečer prije spavanja. U jednom ćete trenutku shvatiti kako za pravu zahvalnost nije nužno osjetiti materijalni dobitak, nego je dovoljno osvijestiti imanje krova nad glavom, prijatelja na kojega se možete osloniti ili samo uživanje na svježem zraku.

3. Međuljudski odnosi

Svakodnevica je nerijetko hektična, a poslovne i privatne obaveze danima se samo gomilaju. I zaista, teško je razumjeti da je kvalitetno vrijeme provedeno s dragim ljudima prioritet, a ne samo jedna od dodatnih obaveza. Sav uspjeh i zadovoljstvo manje vrijede ako ih nemamo s kime podijeliti, i upravo zato – njegovanje međuljudskih odnosa na vrhu je liste prioriteta za postizanje osjećaja sreće. 

4. Dijeljenje s drugima

Svi se želimo počastiti s nečim što dugo želimo, ali ta je sreća samo kratkotrajna. Znati da smo nekome pomogli podijelivši s njima ostavlja puno veći utisak na nas. To ne znači da se moramo odreći prijeko potrebnih stvari za život i sve dati drugima, ali uvesti u svakodnevicu sitne geste pomaganja čine značajnu razliku.

5. Postavljanje realnih ciljeva

Osobe koje su fokusirane na osobni razvoj vjerojatno ne prestaju postavljati ciljeve. Ipak, postavljanje ciljeva uglavnom nas čini sretnima samo ako ih i postižemo. Znanost je dokazala da je najvažnije kod postavljanja ciljeva smatramo li ih realnima i dostižnima. Dakle, važno je raditi na ostvarivanju ciljeva, ali potrebno je postaviti one za koje postoji realna vjerojatnost da ćemo ih i ostvariti.