Jedan suplement odličan je za njegu kože u 40-ima: Poznati farmaceut tvrdi da bi trebao biti dio svačije rutine

Antioksidansi zauzimaju vodeća mjesta u rutini njege kože, a jedan je posebno važan za žene u 40-ima

Shutterstock

Poznati britanski farmaceut i suosnivač platforme Victoria HealthShabir Daya često progovara o važnim temama, kao što su utjecaj upala na starenje, problemi s kožom, probavni sustav te važnost vitamina i minerala u svakodnevnoj uporabi. Pravilna njega kože njegova je specijalnost pa je tako nedavno otkrio i koji suplement trebaju koristiti sve žene u 40-ima.

Naime, upravo se koža u 40-ima susreće s prvim većim promjenama - pojava bora, opuštenost kapaka, naglašena hiperpigmentacija i gubitak sjaja. Antioksidansi su pravi saveznici za njegu kože, a posebno je popularan koenzim Q10 - riječ je o antioksidativnom spoju koji se prirodno nalazi u svakoj stanici našeg tijela. "To je jedan od spojeva odgovornih za proizvodnju energije potrebne za rast i održavanje tijela", kaže Daya.

Naša tijela prirodno proizvode koenzim Q10, ali sposobnost proizvodnje ove hranjive tvari – kao i kod mnogih drugih spojeva – opada s godinama. Iako je ovaj koenzim prirodno dostupan u malim količinama u hrani poput mesa i ribe, količina u našem tijelu dramatično se smanjuje s godinama - toliko da do dobi od 40 godina tijelo ima u prosjeku upola manje nego li je imalo u mladosti.

U kojim proizvodima možemo pronaći koenzim Q10?

Koenzim Q10 se može pronaći u mnogim proizvodima za njegu kože, uključujući:

  • Serume: Ovi proizvodi često sadrže visoke koncentracije Q10 i koriste se za intenzivnu regeneraciju.
  • Kreme za lice: Pomažu u hidrataciji, smanjuju pojavu bora i daju koži elastičnost.
  • Oko očiju: Krema s Q10 može smanjiti tamne podočnjake i natečenost, dok istovremeno zateže kožu oko očiju.
  • Kreme sa zaštitnim faktorom: Koenzim Q10 se ponekad dodaje kremama sa SPF kako bi pružio dodatnu zaštitu od slobodnih radikala uzrokovanih UV zračenjem.

Osim navedenog, koenzim Q10 može biti dostupan i u obliku suplementa. Uzimanje koenzima Q10 kao dodatka prehrani pomaže u podržavanju razine energije u stanicama, te se često koristi za potporu zdravlju srca, poboljšanje izdržljivosti i opće dobrobiti organizma.

Za što nam koristi koenzim Q10?

  • Smanjenje bora: Koenzim Q10 potiče proizvodnju kolagena koji je ključan za čvrstoću i elastičnost kože.
  • Zaštita od slobodnih radikala: Kao antioksidans, pomaže neutralizirati slobodne radikale koji uzrokuju prijevremeno starenje.
  • Poboljšanje teksture kože: Q10 može smanjiti vidljivost finih linija, poboljšati teksturu kože i vratiti joj sjaj.
  • Obnavljanje stanica: Potiče proizvodnju energije u stanicama, što ubrzava obnovu kože i čini je otpornijom na oštećenja​.

Koenzim Q10 postaje sve popularniji u proizvodima za njegu kože, osobito među onima koji žele zadržati mladolik izgled i poboljšati zdravlje svoje kože u srednjim godinama.