3 razloga zašto se Japanke baš nikad ne debljaju: Svoju vitkost i mladolikost duguju ovim jednostavnim navikama

Mladolikim izgledom i besprijekornom linijom Japanke se mogu pohvaliti bez obzira na to koliko godina imaju.
Foto: Shutterstock

Japanke su širom svijeta poznate po tome što je gotovo nemoguće pogoditi njihove godine. Uvijek izgledaju mlađe nego što jesu, a njihova vitka, elegantna figura plijeni pozornost na prvi pogled. Pa koja je njihova tajna?

Dobar dio odgovora krije se u njihovom načinu života: teže unutarnjem miru, klone se svakodnevnih stresora, izbjegavaju negativne ljude i svakodnevno njeguju zahvalnost. Ono što osjećamo iznutra uvijek se, prije ili kasnije, odrazi i na našem vanjskom izgledu. Uz to, redovita tjelesna aktivnost svakako pomaže, no ključnu ulogu ipak ima njihova prehrana.

Donosimo tri glavna razloga zbog kojih Japanke zadržavaju mladolik izgled i rijetko se bore s viškom kilograma.

1. Jedu polako, umjereno i raznoliko

Japanska kultura postavlja veliku važnost na pažljivo jedenje, što znači da se obroci ne konzumiraju u žurbi. Ovo omogućava tijelu da se prilagodi unosu hrane, a osjećaj sitosti postiže se uz manje količine.

Foto: Shutterstock

Također, japanska prehrana obiluje raznovrsnim i nutritivno bogatim namirnicama: voćem, povrćem, morskim plodovima, rižom, tofuom, fermentiranim proizvodima (poput miso juhe) i alga. Kombinacija ovih sastojaka osigurava tijelu sve potrebne nutrijente i doprinosi zdravlju kože i organizma u cjelini.

2. Mediteranska prehrana kao baza njihovog tanjura

Iako je japanska kuhinja specifična, ona zapravo dijeli mnoge sličnosti s mediteranskom prehranom. Obje su bogate povrćem, ribom, zdravim mastima i integralnim žitaricama, a sadrže vrlo malo crvenog mesa i šećera.

Japanci naglašavaju prirodan, svjež okus sastojaka, pa se izbjegavaju teški umaci i dodaci koji su često prisutni u zapadnjačkoj prehrani.

3. Ne konzumiraju prerađenu hranu, a kavu zamjenjuju čajem

Japanci vrlo rijetko jedu visoko prerađenu hranu. Umjesto brze hrane i visokoprerađenih grickalica, biraju svježe namirnice s lokalnih tržnica, bez dodataka i konzervansa koji štete metabolizmu i koži.

Foto: Shutterrstock

Jedan od ključnih elemenata japanske prehrane je čaj, posebno zeleni čaj (matcha), koji ima snažna antioksidativna svojstva. Ovi antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, a ujedno usporavaju proces starenja i održavaju elastičnost kože.