TAPKANJEM JEDNE TOČKE ODBLOKIRAJTE MERIDIJAN PLUĆA: I otvorite se novim životnim prilikama

Jedanaesti meridijan je meridijan pluća. Rad na njemu omogućava nam da promijenimo razinu života na kojoj ćemo funkcionirati. On predstavlja potpuno novu platformu koja nam daje nevjerojatnu priliku za promjenu

Pexels

U balansu - u disbalansu

Kada je meridijan pluća blokiran, osoba se osjeća skučeno i zaglavljeno, postoji osjećaj tuge i manjak samopoštovanja. Fizički, osjeća se disbalans poput pritiska u grudima, nedostatak daha i plitko disanje, umor, kašalj i česte prehlade.

Kada je ovaj meridijan balansiran, osoba ima visoko samopoštovanje i osjećaj da je život pun prilika te da može postići bilo što. Bogata energija pluća manifestira se kao položaj tijela koji izražava samopoštovanje, predstavljajući grudi otvoreno svijetu. Osoba lako nastupa u javnosti, ne skreće pogled, ima pozitivan unutrašnji stav koji izražava kroz cijelo tijelo. Osoba s jakom energijom pluća izaziva reakciju divljenja i poštovanja. Nadahnjuje i podiže energiju drugih svojim postojanjem.

Dalibor Danilović 

Vježba: Tapkanje točke na meridijanu pluća (lung 11)

Točka preko koje kontaktiramo s ovim meridijanom je LU 11 i nalazi se u unutrašnjem uglu palca šake. Stimuliranje ove točke predstavlja rad na otvaranju za nove prilike u životu. Samim tapkanjem ove točke povećava se kapacitet pluća i produbljuje disanje.Brišu se tuga i vezanost, a povećava sposobnost za neovisno djelovanje i osjećaj samopoštovanja.

Vježbu započinjemo identifikacijom problema (ako želimo neku novu priliku ili smo neku priliku propustili) i osvješćivanjem koliko je on intenzivan na skali od 1 do 10. Najprije ga kroz jasnu izjavu naglas prihvatimo i zatim otpustimo. Primjerice: Iako ne znam kako stvoriti novu priliku u životu za (navesti što želite), duboko prihvaćam sebe.

Ponavljanjem ove izjave i istovremenim lupkanjem točke LU 11 dolazi do smanjenja osjećaja blokiranosti (kao i kada osjećamo da jedan dio nas sumnja da je nova prilika moguća, iako joj se drugi nada), a dužim ponavljanjem i do oslobađanja. Nakon toga, najbolje je prazan prostor odmah ispuniti novim pozitivnim uvjerenjima kroz afirmaciju: Ja sada odabirem prepoznati i prihvaćati nove prilike u svom životu.