Meridijan želuca jedan je od najdužih energetskih meridijana u tijelu. Počinje malo ispod očnih kapaka i spušta se sve do nožnih prstiju. Poremećen rad tog meridijana može dovesti do problema sa želucem, očima, sinusima, grlom, slezenom i gušteračom.

Meridijan želuca odgovara četvrtoj kući horoskopa. Stoga se svi disbalansi koji postoje u okviru četvrte kuće, bez obzira na to odnose li se na stanje u obitelji, odnos s jednim roditeljem, dom, promjenu mjesta boravka i slično, uvijek balansiraju radom na ovom meridijanu. Pretjerana briga oštećuje ovaj meridijan, a ako dulje traje, taj disbalans rezultira osjećajem kroničnog umora. Samim tapkanjem ove točke uklanjaju se brige i kronični umor, ali se proširuje i kapacitet primanja, pri čemu postajemo zahvalniji i lakše pronalazimo nova rješenja u sebi.

Vježba: tapkanje točke na meridijanu želuca – ST1

Ovo je prva točka na meridijanu želuca, a nalazi se odmah ispod donjeg kapka na točki ST-1, koja je točno u ravni zjenica kada gledamo ravno. Vježbu najprije započinjemo identifikacijom problema (briga) i osvješćivanjem njihova intenziteta na subjektivnoj skali od 1 do 10. Izjava koju koristimo u početku je: “Iako se brinem zbog…, ja duboko prihvaćam sebe”. Ponavljanjem ove izjave i istovremenim lupkanjem točke na meridijanu želuca dolazi do smanjenja intenziteta brige. Kada se intenzitet brige smanji na 7 i ispod, počinjemo pronalaziti najbolja rješenja uz afirmaciju: “Iako ne znam kako ću riješiti ovu situaciju... otvaram se mogućnosti da pronađem najbolji način, da nađem novo kreativno rješenje ili ideju…”.

Ono što se potisne uvijek se manifestira kroz neki problem, unutrašnji ili vanjski. S druge strane, istinsko prihvaćanje dovodi do izmijenjenog stanja svijesti koje sa sobom nosi radost i zadovoljstvo.