KORISTITE LI ŠAFRAN U KULINARSTVU? Poznat je po blagotvornom učinku na naše zdravlje, a čak i poboljšava raspoloženje

Šafran je izvrstan za dugoročno zdravlje mozga, poboljšanje raspoloženja i, naravno, daje posebnu aromu brojnim kulinarskim specijalitetima

Shutterstock

Jedan od začina kojemu neopravdano ne poklanjamo dovoljno pažnje u kulinarstvu je – šafran. Poprilično egzotičan i aromatičan, ovaj najskuplji začin na svijetu nudi brojne prednosti za poboljšanje zdravlja i raspoloženja.

Ako se još niste imali priliku susresti s njime, u nastavku donosimo što su dvije dijetetičarke rekle o prednostima šafrana i kako bi mogao postati dio vaše svakodnevne kuhinje, donosi Well+Good.

Što je šafran?
Šafran se dobiva iz osušenih žižaka biljke Crocus sativus L., objašnjava dijetetičarka Maya Feller: Osušene stigme izgledaju poput niti, često su jarko crvenkasto-narančaste i koriste se u kuhinjama različitih podneblja. 

Što se tiče okusa, Feller kaže da ga je teško opisati. 'Zemljast je, ali suptilno sladak, kao i vrlo prepoznatljiv i nezaboravan nakon što ga probate', nastavlja ona. Dijetetičarka Gaby Vaca-Flores dodaje da šafran 'ima hrabar zemljani okus koji se može opisati i kao polusladak i gorak'. Osim za aromatiziranje, šafran se također koristi kao prirodna boja za hranu i kozmetiku zbog svoje prepoznatljive nijanse.

Zdravstvene prednosti šafrana
Sastoji se od četiri aktivna sastojka: krocina, krocetina, safranala i pikrokrocina. Povezan je s nekoliko zdravstvenih prednosti koje dijetetičari uglavnom pripisuju njegovim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.

'Jedan od primarnih načina na koji šafran koristi zdravlju jest poboljšanje raspoloženja', kaže Vaca-Flores, 'konkretno, koristan je za poboljšanje raspoloženja kod ljudi s blagom do umjerenom depresijom.'

S obzirom na snažan sadržaj antioksidansa, začin je povezan s nizom zdravstvenih dobrobiti uključujući kognitivnu podršku i zaštitu od oksidativnog stresa. Feller dodaje da se za aktivne spojeve šafrana kaže da djeluju kardioprotektivno i neuroprotektivno. Sve veći broj istraživanja pokazuje obećavajuće dobrobiti šafrana u prevenciji, a ponekad čak i liječenju raznih bolesti povezanih sa starenjem, od makularne degeneracije i glaukoma do Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Koristi šafrana u kulinarstvu
Šafran se koristi u nizu spektakularnih mediteranskih, bliskoistočnih i južnoazijskih jela, poput tahdiga i španjolske paelle. Također, ponekad se koristi u juhama i varivima, kao i u jelima sjevernoafričke kuhinje.

Šafran svakako možete dodatii i u sasvim uobičajene recepte domaće kuhinje – rižoto, mesne okruglice i krumpir odlično se slažu s ovim začinom, a iznenadili biste se posebnom notom koju šafran daje slasticama s voćem.