Tikvice su glavni sastojak mnogih ljetnih slanih i slatkih recepata, a brownie od tikvica sočan je i ukusan desert koji morate probati! Prava je šteta ne iskoristiti sezonu tikvica do kraja, a začiniti jelovnik nečim novim uvijek je zanimljivo.
Sastojci za tijesto:
- ½ šalice uljane repice
- 1½ šalice šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 šalice brašna
- ½ šalice nezaslađenog kakaa
- 1½ žličice sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 2 šalice nasjeckanih tikvica
- 1 šalica komadića čokolade
Sastojci za čokoladnu glazuru:
- 1/4 šalice kakaa u prahu
- 2 šalice šećera u prahu
- 1/4 šalice otopljenog maslaca
- 1/4 šalice mlijeka
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C.
U zdjelu srednje veličine dodajte ulje, šećer i ekstrakt vanilije dok se ne sjedine.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i sol, a zatim pomiješajte sa sadržajem iz prve zdjele.
Umiješajte komadiće tikvica u tijesto dok se potpuno ne sjedine. U ovom trenutku smjesa može izgledati vrlo suho i gusto. Nastavite miješati i tikvice će navlažiti tijesto. Dodajte komadiće čokolade.
Raširite tijesto na dno posude. Pecite 25 minuta ili dok kolačići ne postanu prilično čvrsti i počnu se povlačiti sa stijenki posude. Ostavite browniese da se ohlade.
Za izradu glazure:
Dodajte kakao prah, šećer u prahu i maslac u malu zdjelu i umutite. Dodajte mlijeko i vaniliju pa nastavite miješati dok smjesa ne postane glatka. Premažite preko browniesa.
Izvor: The Recipe Critic