Ako izbjegavate ugljikohidrate ili ste jednostavno u potrazi za laganijom hranom tijekom ljetnih dana, onda su lazanje s tikvicama idealan obrok za vas. Donosimo vam jednostavan recept zahvaljujući kojem ćete zamijeniti tjesteninu s omiljenom ljetnom namirnicom. Jedino na što trebate pripaziti je da jelo nema vodenkast okus zbog viška tekućine u tikvicama, no samo pažljivo slijedite recept.

Sastojci:

450 grama mljevenog mesa
600 grama tikvica narezanih na trakice
700 grama pasirane rajčice
450 grama mozzarelle
400 grama ricotte
25 grama parmezana
1 jaje
3 češnja češnjaka
1/2 luka
2 žlice svježeg bosiljka
1 žličica maslinovog ulja
sol, papar

Priprema:

Prodinstajte meso sve dok ne poprimi smeđu boju, a potom ga posolite i popaprite. Stavite sa strane. U tavu dodajte maslinovo ulje na kojem par minuta pirjajte češnjak i luk. Zatim vratite meso u tavu, dodajte rajčicu, bosiljak, sol i papar. Pokrijte i pustite da lagano krčka, barem 30 do 40 minuta. Za to vrijeme narežite tikvice na tanke trake, lagano ih posolite i ostavite da odstoje 10-ak minuta. Papirnatim ručnikom pokupite ostatke vode i osušite tikvice. Na srednje jakoj vatri zagrijte grill tavu na kojoj ćete grilati tikvice sa svake strane dvije minute, dok ne porumene. Stavite ih ponovno na papirnate ručnike kako bi upili višak tekućine.

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. U zdjeli promiješajte parmezan, ricottu i jaje. U lim za pečenje prvo stavite malo umaka pa sloj tikvica, zatim sloj s ricottom i jajem, a na kraju mozzarellu. Ponavljajte postupak sve dok imate dovoljno sastojaka. Posljednji sloj neka čine tikvice prelivene umakom od rajčice i mesa.

Prekrijte folijom i pecite 30 minuta. Nakon toga maknite foliju i pecite još 20 minuta. Ako želite, možete dodati sloj mozzarelle i peći dodatnih 10 minuta. Pričekajte 10-ak minuta dok se lazanje ne ohlade pa ih poslužite.