Salata s limunom i lećom je idealno ljetno jelo odvažnog okusa. Radi se o obroku s niskim udjelom FODMAP namirnica koji je također bogat raznim nutrijentima i lako probavljivim proizvodima, piše mbg.

Leća je osnovni sastojak ovog jela, pruža izvrstan izvor biljnih proteina, kao i vlakana i kalija. Što se tiče povrća, sezona tikvica je u punom jeku, a ovo zeleno povrće nudi zdravu dozu vitamina A i obilje antioksidansa. Osim toga, brojne su prednosti mrkve u regulaciji šećera u krvi i magnezija iz butternut tikve.

Sastojci za 4 porcije

2 šalice batata narezanog na kockice
2 srednje mrkve, narezane na kockice
1 mala tikvica narezana na kockice
1 mala butternut tikva, narezana na kockice
¼ žličice dimljene paprike
½ žličice mljevenog kima
¼ žličice soli, plus još za preljev
¼ žličice svježe mljevenog crnog papra, plus još za preljev
Maslinovo ulje (po želji)
1 žličica dijon senfa
2 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
2 žlice tahinija
¼ šalice sitno nasjeckanog svježeg peršina 
1½ šalice konzervirane leće, ocijeđene i isprane

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200°C. Stavite batat, mrkvu, tikvice i tikvu u veliku zdjelu i dodajte papriku, kumin, sol i papar. Pokapajte maslinovo ulje pa dobro promiješajte kako bi se povrće prekrilo začinima. Stavite sve na veliki lim za pečenje i pecite 25 do 30 minuta, dok ne porumeni i omekša.

Dok se povrće peče, napravite preljev. Umutite senf, limunov sok, tahini i 2 žlice vode dok smjesa ne postane kremasta i glatka. Dodajte peršin sa solju i paprom po ukusu. Pomiješajte leću iz konzerve i kuhano povrće s dresingom i poslužite.