Proljeće je idealno razdoblje za slatka, voćna jela koja će dodatno uljepšati sunčane dane. Za doručak se počastite palačinkama s limunom i sjemenkama maka koji su puni antioksidansa, ali predstavljaju hranjiv i zasitan obrok. Kako biste održali razinu šećera u krvi, palačinke možete preliti grčkim jogurtom kako biste duže bili siti i puni energije, piše mbg.

Sjemenke maka poznate su po tome što potiču zdravu probavu, a limuni su bogati vitaminom C i vlaknima, što također može ojačati imunitet i poboljšati probavu. 

Sastojci:

120 grama zobenog brašna
1 čajna žlica praška za pecivo
1/2 čajne žlice sode bikarbone
1/4 čajne žlice soli
2 jaja
160 grama grčkog jogurta ili gustog jogurta od badema ili kokosa
sok od 2 manja limuna
naribana korica jednog limuna
2 žličice meda
1 žličica vanilije
1 žlica sjemenki maka

Krema od limuna

2 jaja
1 žumanjak
85 grama meda
sok od 2,5 limuna
žličica soli

Upute

Krema od limuna 

U srednjoj posudi umutite jaja i žumanjak. Dodajte javorov sirup, limunov sok i limunovu koricu i ponovno miješajte dok ne postane glatko. Zagrijte lonac na srednje jakoj vatri. Smjesu od jaja ulijte u tavu i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne počne zgušnjavati, oko 10 minuta. Pazite da smjesa od jaja ne proključa. Nemojte prekuhati jer će jaja postati grudasta, a trebala bi imati teksturu pudinga. Maknite posudu s vatre i ulijte smjesu kroz cjedilo u staklenu posudu. Na taj ćete način uklanjate sve prekuhane bjelanjke.

Palačinke

Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. U srednjoj posudi umutite jaja, jogurt, limunov sok, limunovu koricu, med i vaniliju. Dodajte zobeno brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, sol i sjemenke maka. Lagano miješajte dok se smjesa ne sjedini. Premažite tavu kokosovim ili avokadovim uljem. Ulijte četvrtinu tijesta na tavu i pecite oko 1 do 2 minute s jedne strane. Okrenite palačinku i nastavite peći još minutu ili dvije s ostatkom tijesta.

Stavite palačinke na tanjur. Poslužite uz kremu od limuna i jogurt. Po želji pospite šećerom u prahu ili voćem.