Kremu od limuna, poznatu i pod nazivom lemon curd možete koristiti kao nadjev za kolače, pite, kroasane, muffine ili kao namaz za toast, kekse i palačinke – nema ograničenja, jedina granica jest vaša mašta! Donosimo vam jednostavni recept britanskog pisca i kuhara Nigela Slatera koji smatra da je krema od limuna najukusnija kad je pripremljena kod kuće. Isprobajte recept idealan za zimske dane – neka vam slatki citrusni miris limuna ispuni cijelu kuću!
Sastojci:
• korica i sok od 4 limuna
• 200 g šećera
• 100 g maslaca
• 3 jaja i 1 žumanjak
Upute:
1) Koricu i sok od limuna, šećer i maslac narezan na kockice stavite u zdjelu otpornu na toplinu postavljenu iznad tave s proključalom vodom, pazeći da dno posude ne dodiruje vodu. S vremena na vrijeme miješajte pjenjačom dok se maslac ne otopi.
2) Jaja i žumanjak lagano izmiješajte vilicom, a zatim umiješajte u smjesu s limunom. Pustite smjesu da se kuha, redovito miješajući oko 10 minuta, dok ne postane gusta, poput kreme. Trebali biste osjetiti njezinu težinu na pjenjači.
3) Maknite smjesu s vatre i povremeno miješajte dok se ne ohladi. Ulijte u sterilizirane staklenke i zatvorite. Držite nekoliko tjedana u hladnjaku prije upotrebe.