Ljeto je savršeno vrijeme za uživanje u svim hedonističkim sitnicama, a okus prve jutarnje kave i slatki zalogaji mnogima su među omiljenima. No, to ne znači da desert mora biti nezdrav ili da njegova priprema traje satima.
Zato smo za vas pripremili tri neodoljivo ukusna, a pritom i zdrava deserta. Idealni su za tople ljetne dane kada nam je svima potrebno nešto lagano, kremasto i brzo gotovo.
1. Affogato - najslađa talijanska tajna
Iako naziv ovoga deserta zvuči poprilično egzotično, affogato je zapravo jednostavni talijanski desert koji se sastoji od kuglice sladoleda prelivenog vrućim espressom.
Riječ "affogato" na talijanskom znači "utopljen", što opisuje način na koji se sladoled topi u kavi. To je jednostavan, ali elegantan desert koji kombinira slatkoću sladoleda s gorkim okusom kave. Dakle, sve što je potrebno su vrući espresso i kuglica sladoleda od vanilije koja se mora 'okupati' u ovom toplom napitku. Brzo i nevjerojatno ukusno!
2. Zdravi tiramisu - poznati klasik u laganijem izdanju
Umjesto procesuiranih piškota koje obiluju bijelim šećerom i teške kreme, koristite zobene pahuljice i chia puding za pripremu zdravog tiramisua! Prvo pripremite chia puding tako da 3 žlice chia sjemenki pomiješate s pola šalice biljnog mlijeka, žličicom javorovog sirupa i pola žličice ekstrakta vanilije te ostavite da se zgusne oko 30 minuta.
U međuvremenu pripremite zobeni sloj od pola šalice zobenih pahuljica, pola šalice biljnog mlijeka, jedne doze espressa (ili 1/4 šalice jake kave), žličice javorovog sirupa i prstohvata cimeta. Kada su obje smjese spremne, slažite ih naizmjenično u čaše i na kraju pospite nezaslađenim kakaom u prahu.
3. Hladni mousse od kave - pjenasti užitak s aromom espressa
Za one koji vole kremaste deserte, ali bez teških sastojaka, hladni mousse od kave u zdravoj verziji savršen je izbor. Umjesto klasičnog šlaga i jaja, ovaj mousse koristi kombinaciju indijskih oraščića i kokosovog mlijeka za prirodnu kremoznost, a priprema je brza i bez kuhanja. Za još recepta od indijskih oraščića, pogledajte ovdje.
Potrebno je namočiti pola šalice indijskih oraščića u vodi najmanje dva sata, a zatim ih blendati s trećinom šalice punomasnog kokosovog mlijeka, jednom dozom espressa, žlicom javorovog sirupa i pola žličice ekstrakta vanilije. Sve sastojke miksajte dok ne dobijete pjenastu teksturu, zatim mousse rasporedite u čaše i uživajte u njemu kada se ohladi.