Među svojim najdražim desertima na BBC-ju, Mary Berry, poznata britanska slastičarka, podijelila je i recept svoje dugogodišnje suradnice Lucy, originalno nazvan Lucy’s strawberry slices. Isprobajte ovaj ukusan recept za desert s jagodama koji je bio inspiriran Viktorijinim sendvičima – izgleda preslatko, a okusom je prefino!

Za biskvit:

225 g maslaca, omekšanog ili namaza za pečenje, plus dodatak za podmazivanje
4 jaja iz slobodnog uzgoja
225 g šećera u prahu
300 g brašna za samo dizanje
2 žlice praška za pecivo
4 žlice mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije

Za nadjev:

2 žlice džema od jagoda
1 žličica soka od limuna
300 g malih svježih jagoda, oljuštenih i prepolovljenih
300 ml dvostrukog vrhnja, tučenog
200 ml punomasne creme fraîche
šećer u prahu, za posipanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180-160 stupnjeva. Kalup za pečenje namažite maslacem ili namazom za pečenje i obložite podlogu i stranice papirom za pečenje. Ubacite sve sastojke u veliku zdjelu i dobro miješajte električnom miješalicom oko 2 minute dok se ne dobro sjedini. Smjesu prebacite u pripremljeni lim i zagladite površinu.

Pecite 35 minuta, odnosno dok se kolač ne skupi sa stranica kalupa i ne vraća se kada ga vrhovima prstiju pritisnete u sredinu. Ostavite da se ohladi. Izvadite kolač iz kalupa i obrežite rubove tako da budu savršeno ravni. Prerežite tortu uzdužno na tri trake, a zatim prerežite preko svake trake kako biste dobili devet kriški veličine 7x3 cm. Svaku krišku prepolovite vodoravno i pripremite ju za punjenje kao za sendvič.

Za nadjev žlicom izlijte džem u zdjelu s limunovim sokom i izmiješajte, a zatim u džem ubacite jagode da dobiju glazuru. Pomiješajte šlag i crème fraîche i rasporedite ili razmažite poprilično debeli sloj preko svake polovice kriške. Na vrh rasporedite dva ili tri glazirana komada jagoda i na njih stavite gornju polovicu kriške. Za posluživanje pospite šećerom u prahu.