Iskušajte ovu zdravu alternativu za pripremu deserta Stefana Božića, autora Instagram profila Zdravko Kulinarko!

Špinat tortice

Sastojci:

Kora:
• 100 g datulja
• 100 g badema
• 2 žlice organskog kakaa

 Krema:

• 200 g indijskih oraha potopljenih u vodu 4 sata (a najbolje preko noći)
• 200 g kokosove kreme (iz limenke kokosova mlijeka izdvojite masni dio)
• 3 žlice meda / javorova sirupa / agavina sirupa
• 1/2 limuna, sok
• 1 šaka špinata
• 2 žlice proteina od sirutke (whey) s okusom vanilije

Glazura:
• 2 žlice organskog kakaa
• 2 žlice kokosova ulja (rastopljenog)
• 2 žlice meda

Priprema:

1) U sjeckalici usitnite datulje (ako je sjeckalica slabija, potopite datulje u vodu 10-ak minuta pa ih procijedite i potom ih sameljite). Dodajte bademe i kakao te sve zajedno miksajte dok se smjesa ne sjedini. Ako je smjesa suha, dodajte malo vode.
2) Mini kalupe obložite prianjajućom folijom. Podijelite smjesu na 5 – 6 jednakih dijelova i napunite kalupe dobro sabijajući smjesu.
3) Indijske orahe ocijedite pa ih ubacite u blender ili sjeckalicu. Miksajte ih dok ne dobijete kremu. Dodajte sve ostale sastojke za kremu i miksajte u blenderu dok ne nastane zelenkasta krema.
4) Ulijte kremu u kalupe preko kore i ostavite u zamrzivaču 3 – 4 sata da se dobro stisne.
5) Rastopite kokosovo ulje i pomiješajte s kakaom i medom dok ne nastane čokoladna smjesa.
6) Kada izvadite tortice iz zamrzivača, pažljivo ih izvucite iz kalupa i ostavite na sobnoj temperaturi 15-ak minuta da malo otpuste.
7) Prelijte glazuru preko njih i ukrasite voćem po izboru (ja sam stavio zaleđene maline).