Jesen je stigla u svom punom sjaju - boje lišća prelijevaju se od zlatne do bakrene, a zrak je ispunjen mirisom svježeg kruha, pečenih kestena i zrelog voća. Na tržnicama i u vrtovima plodovi zovu svojim bogatstvom: sočne jabuke, kruške, bundeve, šljive i kesten, a svaki od njih nosi obećanje toplih i utješnih okusa.
Ovo je sezona kada se kuhinja pretvara u čarobni prostor u kojem se miješaju aroma začina, slatkoća jesenskih plodova i zemljani tonovi svježeg povrća. U nastavku donosimo neodoljivi jesenski meni, od predjela do deserta, koji će probuditi sva osjetila i unijeti duh jeseni za vaš stol.
1. Mirisna juha od kestena
Kesten je jedan od omiljenih jesenskih plodova, a možemo ga iskoristiti u brojnim ukusnim jelima, no rijetko što će vas u hladnim jesenskim danima tako dobro zagrijati kao mirisna juha od kestena.
Sastojci:
- 400 g očišćenih kestena
- 1,6 l povrtnog temeljca
- 4 žlice maslinova ulja
- malo naribanog muškatnog oraščića
- 2 poriluka
- 1 krumpir
- 3 stapke celera
- svježi korijen peršina
- sol, papar
- 1,5 dl vrhnja za kuhanje
Priprema:
Operite te nasjeckajte poriluk, stapke celera i korijen peršina. U međuvremenu ogulite kestene koje krupno narezane dodajte povrću koje ste popržili na malo maslinova ulja. Dodajte vodu i povrtni temeljac te kuhajte 30 minuta. Na polovici vremena kuhanja dodajte naribani krumpir te začinite solju i paprom. Kada je juha gotova, propasirajte je ili izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte vrhnje za kuhanje, kratko prokuhajte i poslužite.
2. Kremasta palenta s gljivama, kestenjem i sirom
Palenta, pura ili žganci... Pod kojim god imenom znate ovo jednostavno, a nutritivno bogato jelo, ono je odličan izbor za jesenske dane jer daje energiju, a zahtijeva minimalno vremena za pripremu.
Možete ga jesti uz razne slatke i slane dodatke, a kad ga obogatite jesenskim plodovima, uz malo truda može se pretvoriti u pravu gurmansku poslasticu.
Sastojci:
- 250 g šampinjona
- 2 žličice maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- 1 grančica ružmarina, nasjeckani listovi
- 100 g kuhanog kestena
- 100 ml punomasnog mleka
- 100 g palente
- 30 g maslaca
- 25 g parmezana
- 100 g tvrdog sira
Priprema:
Šampinjone popržite oko tri minute, uz povremeno miješanje. Smanjite vatru na srednju i dodaje ulje, češnjak, ružmarin i kestenje. Kuhajte nekoliko minuta uz miješanje, dok ne zamiriše. Dodajte žlicu vode i poklopite te ostavite da se ohladi 10 minuta.
Ulijte mlijeko u lonac s 400 ml vode i prstohvatom soli i pustite da zavrije. Smanjite vatru na najnižu, ulijte palentu uz miješanje i kuhajte 5-8 minuta uz stalno miješanje dok se ne zgusne i odvoji od stijenki posude. Umiješajte maslac, parmezan i pola sira te začinite. Pospite preostalim sirom. Začinite smjesu s gljivama, zatim je žlicom prelijte preko palente, sa sokom koji je ostao u tavi.
3. Bundeva zapečena sa sirom
Još jedna ukusna i svestrana jesenska namirnica je bundeva koja svojim prirodnim slatkastim okusom i kremastom teskturom obogaćuje juhe, variva i pečena jela. Osim toga, prepuna je vitamina, minerala i antioksidansa koji jačaju imunitet i donose toplinu tijelu u hladnijim mjesecima.
Sastojci:
- 1 žlica maslaca
- 1 žličica češnjaka u prahu
- prstohvat kajenskog papra
- 1 1/4 šalice vrhnja za kuhanje
- 1 1/2 velike bundeve oguljene i tanko narezane
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- 1/2 šalice parmezana
- 1 1/2 žličice suhe kadulje
- 1 šalica ribanog sira
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Posudu za pečenje namažite maslacem. U zdjeli pomiješajte češnjak u prahu i kajenski papar s vrhnjem za kuhanje. Polovicu nasjeckane bundeve posložite u posudu za pečenje tako da se malo preklapaju te pospite solju i paprom. Pospite 1/4 šalice parmezana i 3/4 žličice mljevene kadulje. Posložite ostatak bundeve i ponovno posolite i popaprite. Smjesu od kiselog vrhnja prelijte preko tikvica i pospite preostalom kaduljom. Pokrijte folijom i pecite dok tikvice ne omekšaju, oko 55 minuta. Skinuti foliju i posuti sirom i ostatkom parmezana. Vratite u pećnicu i pecite dok se sir ne otopi, a vrhovi ne porumene, 6 do 10 minuta.
4. Torta od kestena i čokolade bez brašna
Mirisne kestene rado jedemo u slanim jelima, ali odlučite li ga zasladiti, ni tu ne možete promašiti. Torta od čokolade, kestena i ružmarina, bez brašna, idealan je omjer između baršunastog kestena i bogate kremaste čokolade, a za njenu pripremu trebat će vam manje od sat vremena.
Sastojci:
• maslac, omekšali
• 500 g zaslađenog kesten pirea
• 4 velika jaja
• 75 g mljevenih badema
• 40 g kakaa u prahu, prosijanog
• 4 grančice lišća ružmarina, plus još za ukras
• šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Pire od kestena ulijte u veliku zdjelu za miješanje. Žumanjke lagano izlupajte vilicom pa ih dodati u pire. Dodajte mljevene bademe, kakao i dobro promiješajte. Listiće ružmarina grubo nasjeckajte, dodajte u tijesto i miješajte dok se dobro ne sjedini.
U drugoj zdjeli umutite bjelanjke dok se ne stvore čvrsti snijeg, a zatim ih umiješajte u čokoladnu smjesu. Izlijte u pripremljeni kalup za torte i pospite s nekoliko grančica ružmarina.
Pecite 40-45 minuta dok čačkalica ne izađe suha. Ostavite da se ohladi u plehu, pa preokrenite. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
5. Najukusnija krema od kestena s vanilijom i čokoladom
Kesten pire jedna je od omiljenih jesenskih poslastica za sve generacije, a iako je ukusna i sama za sebe, obogatite li je vanilijom pretvorit će se u pravu deliciju u kojoj će vaša nepca zaista uživati.
Sastojci:
• 250 oguljenih kestena
• 350 ml mlijeka
• 100 g šećera u prahu
• 1 mahuna vanilije
• 1 žlica kakaa (najbolje kvalitete)
• 250 g slatkog vrhnja
Priprema:
Oguljene kestene stavite u posudu, potom dodajte mlijeko, vaniliju i kuhajte dok ne omekšaju. Ocijedite ih u cjedilu, uklonite mahunu vanilije pa kestene izmiksajte sa šećerom i 1 žlicom vrhnja. Dodajte kakao. Istucite slatko vrhnje i dodajte ga kestenima. Kremu od kestena raspodijelite u posudice i poslužite.