Iako miris Mediterana često povezujemo s okusom smokve, ovo dragocjeno voće uspijeva i u kontinentalnim dijelovima Hrvatske. Njezini sočni, slatki i mekani plodovi mnogima su jedan od omiljenih ljetnih užitaka, no to nije jedini način na koji možemo uživati u bogatstvu koje smokva nudi.
Osim džemova, čajeva i raznih kolača, moguće je pripremiti i domaći sirup od njezinih listova - napitak koji donosi riznicu ljetnih aroma i blagodati.
Važno je naglasiti kako ovaj sirup nije samo beskrajno ukusan, nego i nevjerojatno zdrav. Evo kojim sve zdravstvenim prednostima obiluje:
1. Bogati su antioksidansima
Listovi smokve sadrže antioksidanse koji pomažu u zaštiti tijela od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.
2. Izvor su vlakana
Vlakna u listovima smokve doprinose zdravlju probavnog sustava i mogu pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine.
3. Reguliraju razinu šećera u krvi
Iako se plodovi smokve ne preporučuju dijabetičarima zbog visokog sadržaja šećera, listovi smokve pomažu u regulaciji razine šećera u krvi i mogu biti korisni za osobe s dijabetesom.
4. Snižavaju krvni tlak i trigliceride
Listovi smokve mogu pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka i razine triglicerida u krvi, što je korisno za zdravlje srca.
5. Ublažavaju probavne tegobe
Listovi smokve mogu pomoći u ublažavanju probavnih tegoba, poput čira na želucu i zatvora.
Inače se sirup od listova smokve radi s bijelim šećerom, ali za vas smo pronašli nešto zdraviju recepturu u kojoj možete uživati bez grižnje savjesti. Sirup možete pomiješati s vodom i piti kao domaći sok, ali i koristiti u različitim moktelima.
Sastojci:
- 1 l vode
- 30-ak mladih listova smokve
- 700 g meda
- cijeđeni sok od jednog limuna
Priprema:
- Listove smokve prokuhajte u vodi 20-ak minuta.
- Ohladite i procijedite tekućinu.
- Kada je tekućina mlaka ili hladna, umiješajte med i limunov sok.
- Ulijte u sterilizirane boce i čuvajte u hladnjaku.