Kako nam se polako približava jesen i s njom hladniji dani, idealno je vrijeme da započnemo s pečenjem kolača. Zato, iskoristite sezonu smokava i pripremite si ovaj ukusan kolač – odličan je dodatak poslijepodnevnom čaju, piše Olive magazine.
Sastojci:
8 smokava, prepolovljenih uzduž
3 žlice šećera
4 žlice marsala vina
200 g neslanog maslaca, omekšalog (plus dodatak za lim)
200 g mekog svijetlo smeđeg šećera
4 jaja
1 žličica paste od vanilije
125 g brašna
75 g mljevenih badema
1 žličica praška za pecivo
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180/160 stupnjeva i obložite maslacem kalup za torte promjera 20 cm. Stavite smokve u zdjelu sa 2 žlice šećera u prahu i marsale i dobro promiješajte. Ostavite 15 minuta da odstoji.
Stavite omekšali maslac u zdjelu sa smeđim šećerom i električnom miješalicom mutite dok ne postane svijetlo i pjenasto. Razmutite jaja, pažljivo miješajući između svakog dodavanja, zatim umiješajte vaniliju, brašno, bademe, prašak za pecivo i ½ žličice fine morske soli, dok se ne dobije glatko tijesto.
Pospite dno kalupa preostalim šećerom, a zatim posložite polovice smokava s prerezanom stranom prema dolje. Ulijte tijesto u pripremljeni lim. Pecite 1 sat dok ne digne i poprimi zlatnu boju.
Ohladite u kalupu 10 minuta, zatim preokrenite na tanjur za tortu i izvadite kalup. Prelijte preostalim marsala sirupom i ostavite da se ohladi, zatim narežite na kriške i poslužite uz šalicu čaja.