Zadnji dani ljeta su pred nama, no to ne znači da moramo prestati uživati u svim blagodatima koje ono pruža. Produžite osjećaj sunca I mora na koži te proslavite kraj kolovoza uz idealan aromatičan desert – osvježavajući sorbet! Recept za ovaj neodoljiv I nadasve fotogeničan sorbet od ružičastog grejpa I metvice, kao i brojne druge recepte, pronađite u najslasnijoj Gourmet ljetnoj kuharici, nepresušnom izvoru ljetne gastro inspiracije!

Možda najpoznatija zamrznuta slastica je – sladoled, a oni se pak dijele na mliječne i voćne. Mliječnima je baza mlijeko, šećer, vrhnje i jaja, no pripremaju se i veganske varijante kao i one bez šećera. Voćnim sladoledima osnova je voćni pire, voda i šećer. Osim sladoleda postoje i parfe, gelato (da, gelato nije samo ime koje je više 'fancy' za sladoled - sladoled ima više masnoća, odnosno veći udio vrhnja a manji udio mlijeka, dok se gelato sporije zamrzava i ima jaču aromu), zamrznuti souffle, sorbet, granita, semifreddo, zamrznuti mousse, zamrznuti jogurt... Neki od njih slični su po sastavu, a razlike su u omjerima koji daju različite stupnjeve zamrznutosti.
Parfe, semifreddo i zamrznuti souffle veoma su slični. Razlika je u sastavu. Sorbet i granita po sastavu su gotovo jednaki, razlika je u načinu zamrzavanja. Sorbeti imaju fine kristaliće leda jer se zamrzavaju u strojevima, a granite se lako pripremaju kod kuće jer se smjesa zamrzava u zamrzivaču i miješa vilicom kako bi kristali bili što veći.

Mateja_kokteli.jpg
Mateja Sučević 

Donosimo vam recept za sorbet od ružičastog grejpa i metvice, idealno osvježenje u ove vruće ljetne dane kada ni slastice nužno ne moraju biti ludo slatke. Ovaj, kao i brojne druge, slatke, slane I maštovite recepte pronađite u Gourmet ljetnoj kuharici, najslasnijoj kuharici na tržištu.

SORBET OD RUŽIČASTOG GREJPA I METVICE
(140 minuta, 2 osobe)

1 šalica kristal šećera
1 šalica vode
1 šalica listića svježe metvice
2 šalice soka od ružičastoga grejpa, svježe iscijeđenog
korica 1 nešpricanog limuna

Izmiješajte vodu, šećer i metvicu i zagrijavajte na srednjoj vatri. Pustite da počne ključati, odnosno da se šećer rastopi te smanjite vatru i pustite da kipi oko 5 minuta. Maknite s vatre, pokrijte posudu i pustite da se infuzira 10 minuta. Procijedite sirup, umiješajte sok od grejpa i limunovu koricu. Pokrijte i stavite u zamrzivač najmanje 2 sata, najbolje preko noći.
Mješavinu prebacite u aparat za sladoled te dalje postupajte prema uputama proizvođača, sve dok ne doijete konzistenciju guste ledene kreme. Prebacite u posudu koja može ići u zamrzivač, poklopite i držite u zamrzivači prije posluživanja minimalno 3 do 4 sata.
Nakon svega preostaje samo da se prepustite uživanju u dugom toplom ljetu pa makar unutar vlastitog doma! Gourmet ljetnu kuharicu potražite na kioscima I prodajnim mjestima!

Gourmet-ljetna-kuharica-COVER_web.jpg
Gourmet