Korištenje

Umjesto čaja, protiv mučnina grickajte list svježe metvice, no nemojte pretjerati, svakih nekoliko sati dovoljan je jedan listić. Ujedno će djelovati kao prirodna žvakaća guma za osvježenje daha.

Od svježe metvice možete napraviti i aromatiziranu vodu koja je također dobra za smirenje nadraženog želuca. U litru vode natopite 15 svježih listova pa pustite da odstoje tijekom noći, a ujutro procijedite. Istu tekućinu tijekom ljeta možete koristiti kao osvježavajuću vodicu (u bočici s raspršivačem) za hlađenje i hidrataciju kože.

Uzgoj

Na otvorenom se sije od sredine svibnja, a u zatvorenom prostoru od travnja. Najbolje uspijeva u plodnoj i vlažnoj zemlji, na suncu ili u polusjeni. Često je podrezujte kako bi puštala nove izbojke i berite listove čim potjeraju mladice, tj. kad se otvore cvjetovi u donjem dijelu cvata, jer tada biljka ima najveću količinu eteričnog ulja.