Korištenje

Dvije žličice sušene kadulje prelijte sa 2,5 dl kipuće vode, nakon 15 minuta procijedite pa dobiveni oparak koristite za grgljanje kod upala u usnoj šupljini ili ždrijelu. Kod upaljenog zubnog mesa i paradontoze, po sredini prelomite nekoliko svježih listova pa ih kao oblog stavite na zubno meso i držite od jedan do tri sata. Svežnjić osušenih grančica kadulje u ljetnim noćima zapalite na plamenu roštilja ili u lampicama za tamjan jer njezin dim tjera sve vrste kukaca. Zapaljeni suhi listovi također su odlični za uklanjanje negativne energije i za energetsko čišćenje prostora.

Uzgoj

Sije se u teglice u travnju i svibnju. Uspijeva u gotovo svakoj zemlji, a posebno joj odgovara rahlo, propusno i vlažno tlo. U ljeto je možete presaditi na otvoreno, no neka bude u zavjetrini s obiljem sunca. Iako se može brati tijekom cijele godine, najbolje vrijeme za branje je od kraja svibnja do kraja rujna ili čim počne pupati.