Zalazak ljeta znači jednu stvar - počela je sezona šljiva, sočnog i zdravog voća koje nosi brojne zdravstvene benefite. Naime, studije su pokazale da šljive pridonose zdravlju srca i očiju, potiču probavu, održavaju gustoću kostiju, smanjuju razinu šećera u krvi te štite od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Prepune su vitamina C, koji ima snažno antioksidativno djelovanje, pospješuju apsorpciju željeza te podižu imunitet.

Iako ih je najbolje jesti svježe, teško je odoljeti slanim i slatkim jelima u kojima su one u glavnoj ulozi. Ako namjeravate u potpunosti iskoristiti sezonu ovog voća, u nastavku vam donosimo najjednostavniji recept za biskvitni kolač od šljiva.

Sastojci

3 jaja

100 g šećera

8 g vanilin šećera

100 ml ulja

100 ml jogurta

220 g brašna

12 g praška za pecivo

100 g šljiva

Priprema

Jaja dobro izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom u pjenastu smjesu pa dodajte ulje i jogurt. Brašno i prašak za pecivo prosijte, dodajte ga u smjesu jaja pa miješajte drvenom žlicom dok ne nestanu grudice. Prelijte u namašćeni kalup za tortu ili pitu promjera do 28 cm pa dodajte oprane i narezane šljive. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva otprilike pola sata. Pričekajte da se kolač ohladi pa ga prije serviranja pospite šećerom u prahu.