Za ovu slasnu pitu najbolje su zrele, sočne kruške. Ako su kruške još tvrde, oguljene i očišćene polovice prokuhajte 5 minuta na laganoj vatri u vodi kojoj ste dodali malo limunova soka.

Sastojci:

za tijesto

  • 75 g heljdina brašna
  • 25 g rižina brašna
  • 50 g krumpirova škroba
  • 35 g sitno mljevenih badema
  • 30 g smeđeg šećera
  • prstohvat soli
  • 80 g kokosova ulja bez mirisa (mekog, ali ne tekućeg)

za nadjev

  • 3-4 zrele kruške (oko 800 g)
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 60 ml biljnog mlijeka
  • 40 g rižina brašna

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke za tijesto. Dodajte kokosovo ulje, narezano na male komade. Umiješajte ga vilicom da se poveže sa suhim sastojcima, a zatim rukama umijesite tijesto. Utisnite ga u kalup obložen papirom za pečenje i izbodite vilicom. Stavite ga u pećnicu i pecite 5 minuta.

Za to vrijeme čokoladu za kuhanje rastopite na pari s biljnim mlijekom. Maknite s pare i umiješajte rižino brašno.
Iz pećnice izvadite kratko zapečeno tijesto pa po njemu rasporedite čokoladnu mješavinu.

Kruške ogulite, prerežite po dužini i uklonite sjemenke. Polovice krušaka utisnite u čokoladnu smjesu. Stavite u pećnicu, temperaturu smanjite na 160 stupnjeva i pecite 30 minuta (provjerite nakon 15-20 minuta pečenja pa ako je pita već dosta potamnjela, pokrijte je komadom aluminijske folije; maknite je pred kraj pečenja). Pečenu pitu ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu kako bi se lakše rezala.