Recept je za 8 osoba

Kilogram junetine kuhati u velikom loncu s dosta hladne vode. U vodu ubaciti 4-5 mrkvi, očišćenu glavicu celera, stručak nasjeckanog svježeg peršina, dodati maslinovog ulja, soli i papra po želji. Poželjno je, zbog boljeg okusa mesa, ubaciti i jednu kost koju ste na lijepe oči dobili od mesara. Kuhati meso dok ne postane tvrdo. Kad je kuhano, izvaditi ga i staviti da se hladi. Kad je ohlađeno, narezati ga na tanke odreske i ukrasiti ukiseljenim kruškama.

TAPENADA OD ZELENIH I SUHIH POMADORA

Skuhati pola kilograma zelenih pomadora, oguliti im koru. Prebaciti u posudu u kojoj ćete sve sastojke na kraju izmiksati štapnim mikserom. U posudu dodati 1 ili više (ovisno o ljubavi prema ljutom) ljuti feferon, šalicu bijelog octa ili limunovog soka, nekoliko komada limunove kore, soli, papra. Izmiksati. Ako ispadne prerijetko, procijediti.

Petnaestak suhih pomadora izvaditi iz tegle zajedno s uljem u kojem se toćaju. Staviti u posebnu posudu i dodati šaku kapara, 2 dl octa, sol, papar, nasjeckani svježi timijan i origano. Izmiksati štapnim mikserom.

Tapenadu, posebno zelenu, a posebno crvenu, dodati žlicom na tanjur pokraj junetine s ukiseljenim kruškama.

SUHE POMADORE

Najbolje ih je sušiti u vlastitoj izvedbi, a to se radi početkom ljeta. Pomadore, prve, crvene, ne prevelike, razrežu se na pola, tako da na svakoj polovici ostane vrh, odnosno dno. Narezati na kolutove, posložiti na drvenu dasku i obilato posoliti samo s gornje strane. Tako posložene i posoljene pokriti mrežicom i iznijeti na sunce. Okretati dva puta na dan. Ovisno o jačini sunca, nakon 4-5 dana sok bi trebao ispariti. Kad su suhe, posložiti ih u staklenu teglu u koju se doda izmiješano (pola-pola) maslinovo i biljno ulje, šalica kapara i 4-5 češnja češnjaka. Dobro zatvoriti i prije konzumacije ostaviti 15-20 dana da odstoji.

UKISELJENE KRUŠKE

Kilogram tvrđih krušaka očistiti, oguliti i izvaditi sredinu, staviti u vodu i kuhati 35-40 minuta, ovisno o veličini i tvrdoći. Ako su mekše – 35, ako su tvrđe – 40 minuta. U vodu s kruškama uliti litru bijelog vina, šećer, ocat, klinčić, cimet i pustiti da se kuha. Kad je kuhano i vruće, izliti u sterilizirane teglice. Napuniti do vrha, a potom zatvoriti i ostaviti da odstoji mjesec dana.