Omiljeno voće u ovo doba godine, agrumi svojom svježinom, sočnošću, mirisom i bojom unose živost u sveopće sivilo. Hranjivim tvarima koje sadrže, prije svega vitaminom C i A, podižu nam i imunološki sustav.

Vitamin C nužan je za apsorpciju željeza, a pospješuje i zacjeljivanje rana te je važan za zdravlje i ljepotu kože. Brojni proizvodi za njegu kože sadrže ga radi zaštite od štetnih vanjskih utjecaja i njima uzrokovanog preuranjenog starenja stanica i tkiva.

BOGAT IZVOR ANTIOKSIDANSA I VLAKANA
Agrumi sadrže još niz antioksidansa, ponajprije flavonoide, koji štite organizam od slobodnih radikala, a kako su vrlo bogati i vlaknima, učinkoviti su i u uklanjanju toksina iz tijela. Antioksidansima je vrlo bogata i bijela kožica pa je ne treba uklanjati. Sadrži i mnogo topivih vlakana, koja daju osjećaj sitosti i reguliraju razinu glukoze. Vlakna pomažu u snižavanju razine šećera, kolesterola, čak i rizika obolijevanja od raka debelog crijeva. Zbog toga je uvijek bolje pojesti voćku nego popiti sok. Vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima bogata je i korica agruma – narančina, primjerice, sadrži flavonoide, vitamine A, C, B-skupine, kalcij – no smije se upotrebljavati samo ako je voće iz organskog uzgoja.

Koje su zdravstvene koristi agruma
Shutterstock 

Agrumi imaju pozitivan utjecaj na naše zdravlje i na ove načine:


HIDRATIZIRAJU ORGANIZAM
Agrumi su bogati vodom – grejp je sadrži čak 92 posto, limun 89 posto, naranče 88 posto, mandarine 85 posto. Svim sustavima ljudskog organizma potrebna je voda, stoga je pravilna hidratacija organizma nužna za njihovo funkcioniranje. Otprilike 20 posto dnevnog unosa tekućine dolazi od hrane – konzumiranjem agruma ta se kvota lakše popuni, a tu su i dodatne koristi koje osiguravaju njihove hranjive tvari.


SMANJUJU KOLESTEROL
Studija National Institutes of Health ustanovila je znatno opadanje razine tzv. lošeg, LDL kolesterola i triglicerida nakon unosa vitamina C kojim su bogati agrumi. Izraelsko je istraživanje pokazalo da dodavanjem jednoga grejpa u prehranu, razina triglicerida opada do 27 posto; u tome je ružičasti grejp učinkovitiji nego žuti. No grejp nije za one koji uzimaju lijekove za snižavanje razine kolesterola jer kumarin koji sadrži utječe na metaboliziranje lijeka, što može imati ozbiljne posljedice.


ŠTITE SRCE I SNIŽAVAJU TLAK
Iako na spomen kalija prvo pomislimo na banane, i agrumi imaju visok udio tog minerala koji neutralizira negativno djelovanje natrija te je zabilježeno da grejp snižava sistolički krvni tlak (za otprilike 5 jedinica). U 100 g grejpa i limuna ima oko 135 mg kalija, a u srednje velikoj naranči oko 240 mg (oko 160 mg u 100 g). I ovdje treba upozoriti na interakciju grejpa s lijekovima pa nije preporučljiv onima koji uzimaju lijekove za snižavanje tlaka.


POMAŽU U KONTROLI ŠEĆERA U KRVI
Agrumi imaju nizak glikemijski indeks: limun i limeta 20, grejp 25, mandarine 40, naranča 40 do 45 (usporedbe radi, lubenici je GI 72). To znači da se glukoza iz agruma u krvotok otpušta sporo te je stabilan izvor energije i nema nagla skoka i pada kao kad, primjerice, pojedemo slatkiše. Journal of Medicinal Food objavio je studiju koja je pokazala da ako se prije obroka pojede pola grejpa ili popije iscijeđeni sok, bilježi se manji skok razine šećera u krvi dva sata poslije nego kad se ne konzumira grejp.