Juha od koromača
1 velik ili 2 manja komorača
2 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja
svježe iscijeđen sok 2 naranče (oko 150 ml)
½ žličice kurkume ili 1 žličica curry praha
150 ml nezaslađenoga biljnog mlijeka
sol i svježe mljeven papar
Koromač očistite i narežite na ploške, a grančice sa zelenim listićima ostavite sa strane. U loncu na srednjoj vatri zagrijte ulje i na njemu 3-4 minute propirjajte narezani koromač. Pospite kurkumom ili curry prahom, propirjajte još minutu pa prelijte narančinim sokom i s toliko vode da koromač bude prekriven tekućinom. Poklopite i kuhajte 15 minuta, odnosno dok koromač ne omekša. Maknite s vatre i smiksajte štapnim mikserom. Ulijte biljno mlijeko, posolite i popaprite po ukusu pa vratite na vatru i kuhajte dok se juha potpuno ne zagrije. Poslužite ukrašeno zelenim grančicama koromača.
300 g brašna za kolače
1 žličica praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
70 g svijetlog smeđeg šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
200 g očišćenih mandarina
100 ml soka od mandarina ili vode
70 ml hladnoprešanog ulja neutralna okusa (suncokretovo, repičino)
30 g nasjeckanih badema
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva; u udubine kalupa za muffine stavite papirnate košarice. U zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo i sodom bikarbonom te umiješajte šećer i vanilin šećer te prstohvat soli. Mandarine krupno narežite, pritom uklonite koštice, i smiksajte. Potom iscijedite nekoliko mandarina da dobijete 100 ml soka (želite li da muffini imaju blaži okus, sok zamijenite vodom). Sok pomiješajte s uljem. U mješavini s brašnom napravite udubinu te u nju ulijte pire od mandarina i mješavinu soka i ulja. Kratko promiješajte pa umiješajte 2/3 nasjeckanih badema. Smjesom napunite kalupiće pa pospite ostatkom badema. Pecite 20 do 25 minuta.