Juha od koromača

1 velik ili 2 manja komorača

2 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja

svježe iscijeđen sok 2 naranče (oko 150 ml)

½ žličice kurkume ili 1 žličica curry praha

150 ml nezaslađenoga biljnog mlijeka

sol i svježe mljeven papar 

Koromač očistite i narežite na ploške, a grančice sa zelenim listićima ostavite sa strane. U loncu na srednjoj vatri zagrijte ulje i na njemu 3-4 minute propirjajte narezani koromač. Pospite kurkumom ili curry prahom, propirjajte još minutu pa prelijte narančinim sokom i s toliko vode da koromač bude prekriven tekućinom. Poklopite i kuhajte 15 minuta, odnosno dok koromač ne omekša. Maknite s vatre i smiksajte štapnim mikserom. Ulijte biljno mlijeko, posolite i popaprite po ukusu pa vratite na vatru i kuhajte dok se juha potpuno ne zagrije. Poslužite ukrašeno zelenim grančicama koromača.

muffini od mandarina
Profimedia muffini od mandarina
Muffini s mandarinama

300 g brašna za kolače

1 žličica praška za pecivo

½ žličice sode bikarbone

70 g svijetlog smeđeg šećera

1 vanilin šećer

prstohvat soli

200 g očišćenih mandarina

100 ml soka od mandarina ili vode

70 ml hladnoprešanog ulja neutralna okusa (suncokretovo, repičino)

30 g nasjeckanih badema

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva; u udubine kalupa za muffine stavite papirnate košarice. U zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo i sodom bikarbonom te umiješajte šećer i vanilin šećer te prstohvat soli. Mandarine krupno narežite, pritom uklonite koštice, i smiksajte. Potom iscijedite nekoliko mandarina da dobijete 100 ml soka (želite li da muffini imaju blaži okus, sok zamijenite vodom). Sok pomiješajte s uljem. U mješavini s brašnom napravite udubinu te u nju ulijte pire od mandarina i mješavinu soka i ulja. Kratko promiješajte pa umiješajte 2/3 nasjeckanih badema. Smjesom napunite kalupiće pa pospite ostatkom badema. Pecite 20 do 25 minuta.