Idealno jelo za hladne dane kad nemate puno vremena za kuhanje.

Sastojci:

  • 200 g očišćene i oguljene butternut buče
  • 250 ml biljnog mlijeka (npr. sojino)
  • 250 ml biljnog vrhnja za kuhanje (npr. sojino)
  • sol, svježe mljeven papar, kajenski papar
  • ½ žličice češnjaka u prahu (po želji)
  • 300 g kupovnih njoka

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Butternut buču narežite na tanke ploškice. U manjem loncu pomiješajte biljno mlijeko i vrhnje za kuhanje; posolite i popaprite pa dodajte malo kajenskog papra i češnjak, ako želite. Zagrijavajte dok gotovo ne zakipi. Potom pola te mješavine ulijte u posudu za pečenje pa dodajte sirove njoke i rasporedite ih tako da prekriju dno posude. Po njima rasporedite tanke ploškice buče pa sve prelijte ostatkom mješavine biljnog mlijeka i vrhnja. Posudu prekrijte aluminijskom folijom ili papirom za pečenje i stavite u pećnicu. Nakon 30 minuta maknite foliju i nastavite peći još 15-20 minuta kako bi se jelo zapeklo.