Za juhu:
1 kg mrkve
340 g luka
1 žličica mljevenog kima
2 žlice ulja
1,5 litra povrtnog temeljca
1 šalica vrhnja za kuhanje
1 vezica svježeg bosiljka
sol, papar
Za okruglice:
1 šalica pšenične krupice ili grubo mljevenog brašna
120 ml polumasnog mlijeka
1 žličica praška za pecivo
Pećnicu zagrijte na 180 °C. Oguljene i nasitno narezane mrkve i luk stavite u lim obložen papirom za pečenje, posolite ih, popaprite i pospite kimom. Pokapajte uljem pa pecite 30 minuta.
U međuvremenu pripremite okruglice. Krupicu stavite u zdjelu pa dodajte prašak za pecivo, a zatim i mlijeko. Na radnoj površini posutoj brašnom zamijesite tijesto koje ne smije biti ljepljivo. Podijelite tijesto u dva dijela, iz svakog dijela oblikujte valjak debljine prsta, koji zatim narežite na okruglice duge 1 centimetar. Prekrijte okruglice kuhinjskom krpom pa ih ostavite da odstoje.
U loncu zakuhajte temeljac, dodajte pečene mrkve i luk pa sve zajedno štapnim mikserom usitnite u pire. Dolijte vrhnje, a zatim dodajte i okruglice. Kuhajte 3-4 minute pa začinite bosiljkom.
Izvor: Kuhaj.hr