2 krumpira (ili slatka krumpira) od po 150 – 200 g
3 repe
3 pastrnjaka
4 mrkve
2 žlice maslinova ulja
1 luk
2 češnja češnjaka
po žličica sušene majčine dušice i origana
2 žlice kukuruznog škroba
2 šalice biljnog mlijeka (npr. bademovog)
4 žlice delikatesnoga kvasca
sol i svježe mljeven papar
za posipanje
50 g badema
4 žlice delikatesnoga kvasca
sol i svježe mljeven papar
malo nasjeckanog svježeg ili sušenog peršina
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Korjenasto povrće ogulite i narežite na tanke ploške. Luk i češnjak oljuštite i nasjeckajte. U loncu zagrijte ulje i na njemu 3-4 minute propirjajte luk. Kad postane staklast, dodajte mu češnjak, origano i majčinu dušicu te propirjajte još minutu. Ravnomjerno pospite kukuruznim škrobom i dobro promiješajte. Postupno, uz neprestano miješanje žičanom pjenjačom, ulijte biljno mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri dok ne počne krčkati i zgušnjavati se. Umiješajte delikatesni kvasac i maknite s vatre. Lagano nauljite posudu za pečenje te u nju rasporedite ploške povrća; pritom ih lagano posolite i popaprite. Prelijte pripremljenim umakom. Za posip u blenderu usitnite bademe tako da budu poput krušnih mrvica. Pomiješajte ih s delikatesnim kvascem, solju i paprom te time pospite gratin. Posudu pokrijte aluminijskom folijom pa pecite oko 50 minuta; posljednjih 5 minuta možete maknuti foliju kako bi se posip s bademima hrskavo zapekao. Prije posluživanja pospite peršinom.