Ljudi koji su u svojoj prehrani životinjsko mlijeko zamijenili biljnim, često svjedoče da imaju više energije, bolju probavu, čišći ten i manje su skloni upalama.

“Biljne zamjene za mlijeko ujedno su važne i za poboljšanje zdravlja našeg planeta i sprečavanje okrutnosti nad životinjama. Naime, stočarstvo je među najvećim uzročnicima kako životinjske patnje tako i klimatskih promjena jer stvara goleme količine stakleničkih plinova, zagađuje vode i tlo te potiče krčenje šuma“, ističe udruga Prijatelji životinja u povodu Svjetskog dana biljnih mlijeka 22. kolovoza.

U njima vrijedi uživati već i zbog finih okusa, stoga nazdravitte “zelenom“ življenju slasnim biljnim napicima.

Bademovo mlijeko

Bogato je vitaminima (A, B12, D i E), i mineralima (kalcij, magnezij, željezo, selen, mangan, fosfor). Sadrži i obilje nezasićenih omega-3 masnih kiselina i flavonoida koji su moćni antioksidansi. Zbog finog orašastog okusa, bademovo mlijeko odličan je dodatak kavi, smoothiejima i kolačima.

Sojino mlijeko

Lako je probavljivo, a superhranjivo zahvaljujući proteinima, kvalitetnim ugljikohidratima, mineralima (kalij, kalcij, magnezij) i vitaminima (A, B2, B12, D). Sadrži i izoflavone, biljne hormone koji djeluju kao antioksidansi i imaju povoljan učinak na žensko zdravlje. Sojino mlijeko dobro se slaže s kavom i kolačima, a pogodno je i za palačinke.

Rižino mlijeko

Blagog je okusa i blagog djelovanja na organizam, pa je prikladno za osobe sklone alergijama i intoleranciji na hranu. Rižino mlijeko bogat je izvor složenih ugljikohidrata koji su lako probavljivi, kao i vitamina B skupine važnih za metabolizam. Također sadrži znatne količine mangana i selena koji podržavaju imunološki sustav. Rižino mlijeko dobar je izbor za doručak (primjerice, može se preliti preko žitnih pahuljica ili palente) te za izradu frapea i krema.

Mlijeko od lješnjaka

I s njime vrijedi započeti dan, bilo da je zaseban jutarnji napitak, ili dodatak smoothieju ili kavi. Odlikuje se bogatom punoćom okusa, kao i obiljem zdravih sastojaka među kojima su nezasićene masne kiseline (ponajviše oleinska kiselina), magnezij, kalcij te vitamini B i E. Lješnjakovim mlijekom oplemenite i pudinge, griz, kolače...

Zobeno mlijeko

Uz kvalitetne bjelančevine i ugljikohidrate, bogat je izvor raznovrsnih vitamina i minerala te folne kiseline. Također sadrži aminokiseline i beta-glukane, vlakna koja povoljno djeluju na probavu i uravnotežuju razinu masnoća u krvi. Zobeno mlijeko gušće je od rižina i sojina, pa je odlično za pripremu gustih juha, umaka, pirea od krumpira, kao i frapea, krema, kolača, palačinki...

Kokosovo mlijeko

Dobiva se od kokosova usplođa i soka. Izvorno kokosovo mlijeko intenzivnog je okusa i visokokalorično, no u trgovinama se najčešće nalaze blaže verzije koje bi se prije mogle nazvati kokosovim napitkom nego mlijekom. Možete ga, primjerice, jesti uz žitne pahuljice ili od njega raditi smoothie. Kokosov napitak najpoznatiji je po obilju minerala (kalij, kalcij, željezo, cink, magnezij, selen, fosfor, bakar, mangan), a bogat je i vitaminima B, C, D i E te kiselinama koje djeluju protuupalno i štite organizam od bakterija i virusa.

Mlijeko od konoplje

Protuupalna svojstva imaju i sjemenke industrijske konolje od kojih se dobiva superhranjivo mlijeko, izuzetno bogato proteinima i nezasićenim masnim kiselinama. U konopljinu mlijeku nalazi se i niz vitamina (A, B, E) i minerala: kalcij, fosfor, magnezij, kalij... Ima intenzivniji okus od sojina i rižina mlijeka, kao i veću gustoću, pa je dobro za pripremu smoothieja, umaka, namaza...