Tri biljke za zdravlje srca

U svojoj novoj knjizi “Radical Longevity: The Powerful Plan To Sharpen Your Brain, Strengthen Your Body, and Reverse the Symptoms of Aging“, certificirana nutricionistica Ann Louise Gittleman, doktorica znanosti, (koja i sama ima 70 godina i dobrog je zdravlja) posebno ističe tri ljekovite biljke koje redovito koristi za zdravlje srca.

1. Češnjak

Češnjak je prepun okusa kao i dobrobiti za srce. "Sadrži širok raspon minerala u tragovima, uključujući bakar, željezo, cink, magnezij, germanij, a posebno selen", kaže dr. Gittleman. “Uz to sadrži sumporne spojeve, vitamine A i C, vlakna i razne aminokiseline. Sve u svemu, češnjak pruža više od 100 biološki korisnih kemikalija."

Kada je riječ o zdravlju srca, dr. Gittleman kaže da je dokazano da češnjak pomaže u sprječavanju nastanka krvnih ugrušaka i povezan je sa smanjenjem kolesterola. 

“Moj omiljeni način kuhanja s češnjakom je korištenje češnjaka u granulama. Koristim ga gotovo u svemu što kuham”, kaže dr. Gittleman. Češnjak stavlja u domaće preljeve za salate, umake i marinade, koristi ga za začinjavanje piletine, crvenog mesa i tofua te za posipanje povrća. Što sitnije nasjeckate češnjak i dodate ga hrani, to će okus biti jači. 

2. Kajenski papar

Još jedna biljka koju dr. Gittleman redovito koristi zbog okusa i dobrobiti za srce, je kajenski papar za koji kaže da ima puno antioksidansa. "Kajenski je papar pun vitamina C, B, A i E i sadrži kalcij, fosfor i željezo", kaže ona. "Jedan od najbogatijih izvora vitamina E, kajenski papar pomaže održavati srce zdravim i snažnim." Vitamin E izravno je povezan sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, a budući da je kajenski papar bogat tim nutrijentom, to je jedan od glavnih razloga zašto je toliko dobar.

Kajenski papar jedan je od najljućih začina, a dr. Gittleman kaže da ga i to čini izvrsnom biljkom za zdravlje srca. “Kao što većina nas može potvrditi, kajenski papar je diaforetik, što znači da izaziva znojenje. Njegova ljutina dolazi iz visoke koncentracije kapsicuma, tvari koja pokreće cirkulaciju ”, kaže ona. “Kapsicum je taj koji kajenskom papru daje moć da učinkovito pumpa krv, potiče brzinu metabolizma u tijelu i pomaže očistiti masnoću iz arterija. I koristi se kao lagano sredstvo protiv bolova."

Iako je kajenski papar izvrstan začin za povrće, dr. Gittleman ga stavlja svako jutro u kavu. Ona smatra da je to pravi jutarnji pokretač. 

3. Glog

Glog je manje poznat od češnjaka i kajenskog papra, ali to je biljka koju dr. Gittleman toplo preporučuje da je dodate na svoj popis namirnica zdravih za srce. Zapravo, ona kaže da je to biljka broj jedan za zdravlje srca. "Sadrži snažne antioksidanse i u cvijeću i u lišću, a podržava vaše srce na mnogo različitih načina, prvenstveno smanjenjem upala", kaže ona. 

Dr. Gittleman kaže da je glog prvi put korišten u prvom stoljeću za liječenje srčanih bolesti i za jačanje srčanog mišića. "Zbog svog antioksidativnog sastava, glog pomaže u smanjenju kolesterola i inhibira nakupljanje plaka, snižava krvni tlak i širi koronarne žile, što poboljšava protok krvi i povećava opskrbu srca krvlju", kaže ona.

Prema dr. Gittleman, dobar način za konzumaciju gloga jest pijenje čaja. Ako ne možete pronaći čaj od gloga u trgovini, možete ga kupiti putem interneta.

Osim ovih biljaka i dalje je važno jesti hranu bogatu hranjivim tvarima i redovito vježbati. A kada uvrstite sve te tri komponente, hranu, začinske biljke i tjelovježbu, svoje srce štitite na najbolji način.

Izvor: wellandgood