Pečenje – najjednostavnije, ali najsporije

Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Buču prerežite pa odrežite peteljku i izdubite sjemenke s "nitima". Na veliki lim stavite papir za pečenje, a na njega polovice buče s prerezanom stranom prema dolje. Pecite dok buča ne omekša – ovisno o veličini, oko sat do sat i pol. (Želite li skratiti vrijeme pečenja, buču narežite na četvrtine.) Ostavite da se potpuno ohladi pa velikom žlicom izdubite iz kore. Zgnječite vilicom ili smiksajte u multipraktiku.

Kuhanje – znatno brže, ali nešto više posla

Buču prerežite i uklonite sjemenke i niti. Svaku polovicu potom narežite napola ili na četvrtine, ovisno o veličini buče. Potom ih ogulite i narežite na manje komade jednake veličine. Stavite u velik lonac i ulijte toliko vode da samo prekrije buču ili u lonac stavite umetak za kuhanje na pari te u njega narezanu buču. Kuhajte 20-ak minuta. Dobro ocijedite ako ste kuhali u vodi pa zgnječite ili smiksajte.

Mikrovalka – najbrže, ali nije svačiji izbor

Pripremite buču kao za kuhanje u vodi i na pari. Komade buče stavite na velik tanjur koji može u mikrovalnu pećnicu. Uključite je na najjače pa kuhajte otprilike 7 minuta za svakih 500 g buče; nakon što prođe pola predviđenog vremena, komade buče okrenite da se ravnomjerno skuhaju. Kad buča omekša, izvadite je i ostavite da se ohladi pa zgnječite vilicom ili smiksajte.