Kruške, idealno jesensko voće, obiluju vitaminima i mineralima neophodnima za zdravlje, poput kalija, vitamina C i K, fenolnih spojeva, folata, dijetalnih vlakana, bakra, mangana, magnezija te vitamina B-kompleksa. Podjednako su fine u slatkim i slanim jelima, u slanima je njihova slatkoća u kontrastu s pikantnim aromama! U nastavku donosimo neke od najboljih kombinacija.
Aromatična juha s kruškom
Sastojci
• 1 žlica ekstra djevičanskoga maslinova ulja
• 1 češanj češnjaka
• 1 srednje velik poriluk (samo bijeli dio)
• 1 manji krumpir
• 1 kruška
• 1 žličica curry praha
• ½ žličice sušene majčine dušice
• sol i svježe mljeven papar
Priprema
Češnjak oljuštite i nasitno nasjeckajte, a poriluk dobro operite, očistite i narežite na tanke kolutiće. Krumpir ogulite i narežite na sitne kockice. Krušku ogulite, očistite od sjemenki i narežite na manje komade.
U srednje velikom loncu na umjerenoj vatri zagrijte ulje pa na njemu 5 minuta propirjajte češnjak i poriluk. Pospite curry prahom i sušenom majčinom dušicom te pirjajte još minutu-dvije. Dodajte narezani krumpir i krušku pa pirjajte još 3-4 minute. Ulijte litru vode, posolite, poklopite i kuhajte dok ne zakipi. Tada smanjite vatru i nastavite kuhati još 15 minuta, odnosno dok krumpir ne bude posve skuhan. Maknite s vatre i smiksajte štapnim mikserom. Kušajte, popaprite i po potrebi još posolite.
Žele od krušaka i balzamičnog octa
Sastojci
• 300 g očišćenih krušaka
• 200 ml balzamičnog octa
• 200 g šećera za želiranje (želirnog šećera)
Priprema
Kruške smiksajte u blenderu i taj pire ulijte u manji lonac. Dodajte balzamični ocat. Lonac stavite na srednje jaku vatru pa kuhajte, uz povremeno miješanje, dok smjesa ne zakipi. Zatim umiješajte želirni šećer, malo smanjite vatru i nastavite kuhati još 20-ak minuta; pritom često miješajte. Maknite s vatre pa ulijte u manje sterilizirane i zagrijane staklenke. Dobro zatvorite, staklenke okrenite naopačke i tako ostavite da se ohlade. Potom čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja u hladnjaku.
Žele od krušaka poslužite uz sirnu platu.
Hrskavi kruščići s kruškama
Sastojci
• 2-3 kruške
• 1 žličica limunova soka
• 1 ljutika
• oko 200 g gorgonzole
• 1 žlica maslaca
• sol i svježe mljeven papar
• po želji malo dimljene paprike
• tanko narezane kriške kruha
• po želji nasjeckani orasi
Priprema
Kruške ogulite, očistite od sjemenki i narežite na tanje manje komade pa ih nakapajte limunovim sokom da ne potamne. Ljutiku oljuštite i nasjeckajte. U tavi rastopite maslac i na njemu oko 5 minuta propirjajte nasjeckanu ljutiku. Dodajte narezane kruške, posolite i popaprite, ako želite, pospite i dimljenom paprikom, pa pirjajte 10-ak minuta. Za to vrijeme gorgonzolu narežite na ploškice.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Kriške kruha hrskavo ispecite u tosteru ili na tavi. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje pa po njima rasporedite sir, a po njemu propirjane kruške i, ako želite, nasjeckane orahe. Zapecite 5 minuta u zagrijanoj pećnici da se sir rastopi. Odmah poslužite.