Što je kvercetin?

Godina 2020. bacila je pozornost na imunitet. Bilo je puno rasprava oko uobičajenih igrača, poput vitamina C, cinka i vitamina D, ali još je jedan, manje poznati spoj, nazvan kvercetin, također izašao na vidjelo.

Poput vitamina i minerala, kvercetin se prirodno nalazi u mnogim namirnicama koje vjerojatno već jedete - a neke vjerojatno često ne stignu na vaš tanjur. Ovdje ćemo podijeliti neke podatke o ovom snažnom antioksidansu i navesti namirnice s najviše kvercetina koje ove godine zaslužuju mjesto u vašoj prehrani.

Kvercetin pripada skupini biljnih spojeva koji se nazivaju flavonoidi. Kao i svi flavonoidi, kvercetin djeluje kao antioksidans u vašem tijelu i uklanja slobodne radikale. Također pomaže u zaustavljanju upala, koje uzrokuju oksidativno oštećenje i mogu pridonijeti mnoštvu zdravstvenih problema, uključujući rak, bolesti srca i Alzheimerovu bolest, da nabrojimo neke.

Istraživanje je također povezalo kvercetin s ublažavanjem alergija i prilično ozbiljnom imunološkom podrškom. Prema dr. Vincentu Pedreu, dio razloga zbog kojeg kvercetin podržava vaš imunološki sustav je taj što djeluje kao prebiotik, hraneći dobre bakterije u vašim crijevima.

"Također pojačava učinke vitamina C, sinergijski pomažući u sprečavanju prekomjerne aktivacije mastocita, koje luče histamin kada je tijelo upaljeno", rekao je Pedre. "Da i ne spominjemo, kvercetin unosi prirodni antivirusni cink u stanice gdje može pomoći u ublažavanju replikacije virusa."

Koliko kvercetina trebam dnevno?

Kvercetin je široko rasprostranjen među biljnom hranom, poput voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki. Također je sastojak nekih ljekovitih biljaka, uključujući ginko bilobu, gospinu travu i Sambucus canadensis, vrstu bazge.

U prosjeku ljudi kroz prehranu unose oko 5 do 40 miligrama kvercetina dnevno, ali ako jedete puno voća i povrća, vjerojatno ćete se približiti 200 do 500 miligrama. Ne postoji čaroban broj za količinu kvercetina koji biste trebali uzimati dnevno, ali većina dodataka preporučuje doze između 500 i 1000 miligrama dnevno - a to je doza koju spominju i mnoge studije o blagodatima kvercetina.

Hrana bogata kvercetinom

Dostupni su dodaci prehrani kvercetina, ali također možete povećati unos cjelovitom hranom, koja također osigurava dodatne fitokemikalije, vitamine i minerale koji djeluju sinergijski i nude dodatne pogodnosti.

Ako pokušavate povisiti razinu kvercetina, usredotočite se na svakodnevno unošenje ovih namirnica:

  • Kapari (najkoncentriraniji izvor!)
  • Crveni luk (najveći izvor u povrću!)
  • Ljutika
  • Crvene jabuke
  • Grožđe
  • Bobičasto voće
  • Višnje
  • Mladi luk
  • Kelj
  • Rajčica (organsko uzgojena rajčica ima do 79 posto više od konvencionalnog voća)
  • Brokula
  • Prokulica
  • Kupus
  • Agrumi
  • Paprika (zelena i žuta)
  • Orašasti plodovi (bademi i pistacije)
  • Šparoge (kuhane imaju malo više)
  • Heljda
  • Crni čaj
  • Zeleni čaj
  • Čaj od bazge

Moćan saveznik zdravlja

Kvercetin je antioksidans koji se bori protiv upala, pomaže u podršci vašem imunološkom sustavu i smanjuje rizik od alergija i kroničnih bolesti poput bolesti srca, raka i Alzheimerove bolesti. Iako prosječna osoba dnevno dobije najviše 40 miligrama, povećavanje unosa na najmanje 500 miligrama vjerojatno će vam donijeti najviše zdravstvenih blagodati.

Dosta je dodataka prehrani kvercetina, ali najbolji plan za pojačavanje unosa jest uvrštavanje raznih namirnica bogatih kvercetinom, poput kapara, crvenog luka, kelja i organskih rajčica, u svoju redovnu prehranu. Ako razmišljate o uzimanju dodatka prehrani kvercetina, prvo se obratite svom liječniku kako biste bili sigurni da je pravi za vas.

Izvor: mindbodygreen.com