Vlakna

Jedna kruška veličine šake sadrži oko šest grama vlakana ili gotovo četvrtinu preporučene dnevne količine od 25 do 38 grama. Ona pomažu probavnom sustavu da dobro funkcionira, a probava bude redovita. "Djeluje gotovo kao metla koja čisti probavni sustav. Lako se probavlja i pomaže u uklanjanju toksina i lošeg kolesterola." kaže Amy Shapiro, osnivačica britanske tvrtke Real Nutrition.

Nizak glikemijski indeks

Zahvaljujući topivim vlaknima, kruške neće drastično povećati šećer u krvi. Osim što održavaju probavni trakt zdravim, vlakna također pomažu pri održavanju ravnoteže šećera u krvi te daju osjećaj sitosti. Budući da se kruška lako probavlja, kombinirajte je s bjelančevinama ili masnoćama kako biste dugo bili siti.

Vitamin C

Kruške su izvrstan izvor vitamina C. Jedan plod sadrži oko 8 miligrama vitamina C (oko 11 posto preporučenog dnevnog unosa), antioksidansa koji pomaže u obnavljanju stanica, snaži imunološki sustav te kožu, zube i kosti.

Kruške sadrže i važne polifenole i flavonoide koji su koncentrirani u kori. "I to ima smisla, jer tamo su boje, zar ne?", kaže Shapiro. "Uvijek se govori: jedite u duginim bojama, a antioksidanti u hrani upravo odražavaju te boje." Da biste unijeli u organizam sve hranjive tvari i vlakna, krušku jedite s korom.

Kalij

Ako jedete puno prerađene hrane, trebali biste jesti krušku. Naime, namirnice bogate kalijem, kao što su kruške, pomažu da se iz tijela izbaci višak natrija. Kruška srednje veličine ima oko 206 miligrama hranjivih sastojaka. Povećanje količine kalija radi smanjenja natrija također može pomoći u smanjenju rizika od visokog krvnog tlaka.

Još hranjivih tvari... 

Kruške sadrže i elektrolite, magnezij i bakar, antioksidacijsku hranjivu tvar koja pomaže radu središnjeg živčanog sustava i mozga.

Odličan zalogaj prije ili poslije vježbanja

"Visoki sadržaj vlakana u krušci održavat će vašu energiju tijekom vježbanja," kaže Shapiro. „A šećerna komponenta koja se prirodno nalazi u voću bit će izvrsno gorivo, tako da možete napuniti zalihe glikogena nakon vježbanja.“ Ti lako probavljivi i složeni ugljikohidrati pretvaraju se u energiju koju naša tijela trebaju pri intenzivnim tjelesnim naporima te za oporavljanje od njih.

Izvor: www.wellandgood.com